Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Vill göra tv i frontlinjen igen innan det är för sent”

Publicerad: 2 september 2016, 14:04

Jan Scherman

Foto: Andreas Elgstrand

Jan Scherman, tidigare tv-chef på Aftonbladet och vd för TV4 ska göra tv ihop med förre kollegan Tobias Bringholm.


Ämnen i artikeln:

Jan SchermanStoryfireTobias Bringholm

I mars meddelade Jan Scherman att han avsåg att lämna sin roll som affärsområdeschef för Aftonbladet TV. Nu teamar TV4:s tidigare upp med sin förre programdirektör Tobias Bringholm på den sistnämndes bolag Storyfire.

– Jag tog ett beslut redan när jag lämnade min chefsroll på Aftonbladet att jag ville göra tv i frontlinjen igen innan det är för sent.

De båda har hållit kontakten sedan Tobias Bringholm tvingades lämna TV4 2007 då han misstänktes för förskingring från tidigare arbetsgivaren Metronome. När produktionsbolaget grundades förra året fungerade Jan Scherman som rådgivare.

Förutom att bidra med sina kontakter och sitt kunnande om tv kommer Jan Scherman nu även att bidra journalistiskt till Storyfire.

– Det har trummats och brummat i kroppen hela tiden. Har man hållit på med journalistik sedan gymnasiet och frilansat sedan 20-årsåldern så sitter det i. Det har jag framför allt märkt i samband med stora nyhetshändelser. Då har jag brukat ställa mig vid nyhetsdesken för att släcka törsten.

Hur långt har Storyfire kommit?
– Otroligt långt på kort tid skulle jag säga. Framförallt har de byggt in kompetens kring affären från ett tidigt skede. Att göra tv-idag handlar inte bara om att utveckla program. Här tycker jag att "Dröm dig hem" i samarbete med Hemnet är ett bra exempel där man har börjat i formatet och affären och sedan skapat ett bra featureprogram. Enligt Jan Scherman finns ett tiotal idéer kring tv-program hos Storyfire, där ett involverar det för den förre mediechefen det så kära ämnet korv.

När räknar du med att vi får se någon av era produktioner?
– Jag ser ett år av intensivt arbete framför mig. Parallellt kommer jag att arbeta med andra projekt. Men jag ska akta mig för att säga för mycket innan någonting går i lås.

Kommer vi att få se dig som programledare?
– Det är inte omöjligt.

Jan Scherman är 66 år i dag och har inga planer på att trappa ner.

– Det där med pensionsålder är en byråkratisk diskussion. Här är jag ödmjuk, men så länge man funkar kroppsligt och mentalt så tror jag att det är väldigt bra att hålla igång. Nu när jag inte längre har en kalender full av ledningsgruppsmöten och seminarier som stjäl tid tänker jag bara ägna mig åt det som intresserar mig. Det är en fräsch upplevelse för mig som har varit chef sedan mitten av 1980-talet.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.