Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Vill inte recensera ledningen på HD”

Publicerad: 9 januari 2015, 15:34

Pia Rehnquist.

Foto: Pressbild.

Axel Jönsson jobbade på Helsingborgs Dagblad via bemanningsföretaget KiS, men slutade på grund av att han mådde så dåligt över arbetssituationen för vikarier. – Situationen är ansträngd för många som jobbar i branschen just nu, inte minst för vikarier, säger Pia Rehnquist som sitter i ledningsgruppen för HD.


Ämnen i artikeln:

SydsvenskanPia RehnquistKompetens i Skåne

97 anställningskontrakt fick Axel Jönsson under sin 3,5 år långa tid på Helsingborgs Dagblad. Han var anställd på tidningen via bemanningsföretaget Kompetens i Skåne (KiS) och fick till slut nog på grund av att han mådde dåligt över situationen.

Pia Rehnquist är chefredaktör och ställföreträdande ansvarig utgivare för Sydsvenskan, men sitter också i ledningsgruppen för HD sedan sammanslagningen av de två tidningarna som ägde rum i höstas.

– Vi tar våra vikarier från Kompetens i Skåne och just nu är det ett ganska stort antal eftersom vi är inne i omorganisationer i och med sammanslagningen med HD. Men det här handlar om hur de är anställda på KiS. Hur de jobbar för oss är en annan sak, säger hon till Resumé.

Axel Jönsson valde att sluta för att han mådde dåligt på grund av arbetssituationen. Han beskrivs som en mycket duktig journalist. Hur ser du på risken att HD tappar kompetent personal på grund av hur situationen ser ut?
– Just hur han har haft det vet jag för lite om för att uttala mig.

Jag förstår det, men frågan är generell.
– Det är klart att vi just nu har en tuff situation i hela branschen. Det gäller både fast anställda och bemanningsanställda. HD har blivit av med ett stort antal fast anställda. Situationen är ansträngd för många som jobbar i branschen, inte minst för vikarier. Men jag känner mig obekväm i att prata om det här specifika fallet.

Axel Jönsson har haft 97 kontrakt under 3,5 år. Är det ändå inte någonstans ert ansvar som kundföretag att se till att det inte ser ut så här?
– Här kommer du in på frågor som jag inte vill svara på – jag vill inte recensera ledningen på HD. Vi gör allt som står i vår makt för att skapa så långa vikariat som möjligt. Men vi kommer aldrig komma ifrån att man behöver inhoppande vikarier. Jag började själv som vikarie även om det rådde andra förutsättningar då än i dag. Så fungerar det på alla verksamheter där det finns stolar som måste vara bemannade. Nu vill jag betona att jag pratar generellt och inte om det specifika fallet.

Resumé har även sökt HD:s redaktionschef Anna Bergenström, KiS vd Anette Östergren samt bemanningsföretagets fackklubbsordförande Rebecka Sjöberg utan framgång.

Vi har även sökt Patrik Lilja som är ansvarig för personalfrågor på KiS, men han vill inte uttala sig i fallet utan hänvisar till Anette Östergren.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.