Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Vill sälja SVT-soffan för 100 000 – målgruppen är i Almedalen

Publicerad: 3 juli 2017, 09:39

Alexander Norén lutar sig tillbaka i SVT:s röda soffa

När Godmorron Sverige i höst övergår i Morgonstudion skrotas sofforna. Alexander Norén auktionerar ut de röda panelsofforna där i princip alla ministrar har suttit. Pengarna går oavkortat till Radiohjälpens insamling Världens Barn.


Ämnen i artikeln:

Gomorron Sverige

Sveriges mäktigaste soffgrupp är till salu. I de röda sofforna, specialdesignade av Niklas Wollheim för att passa studion, har prominenta gäster som Ingmar Stenmark, Silvana Iman och Stefan Löfven suttit de senaste fem åren.
Programledaren Alexander Norén kom på idén till auktionen under fredagens sändning och lade ut soffan på Instagram. I dagsläget är budgivningen uppe på drygt 15 000 kronor.

– Det var väldigt spontant från min sida och från början tog jag emot alla bud via mejl. Jag hade inte satt upp en organisation för att klara det här från början och nu sköter Radiohjälpen auktionen via Tradera. Så det vore bra om de som mejlat bud även går in och budar, säger Alexander Norén till Resumé.

Att soffgruppen är värd ett högt pris motiveras med att den är "känd från teve" och alla kända rumpor som tryckt ner den under åren . Enligt programledaren själv är det i princip bara Zlatan Ibrahimovic som inte suttit i den bland landets största formella och informella makthavare. Just därför är Almedalsbesökarna målgrupp för auktionen.

– Den ska inte bytas ut, den ska bort och det är ett nytt kapitel som skrivs då det inte kommer att vara en soffa i "Morgonstudion". I princip alla ministrar som suttit i regering har också suttit in vår soffa. Den har blytung proviniens och är en riktig "maktsoffa". Värdet av soffan i sig hade varit en tusenlapp om det inte hade varit för kontexten. Just därför krävs det en tung aktör inom påverkan för att langa upp 100 000 kronor.

Varför skulle den passa för en pr-byrå?
– Vanligtvis i paneldebatter, exempelvis i Almedalen, så står ett antal personer och trängs kring små drinkbord. Samtalet hade blivit bättre om personerna hade suttit ner och blivit mer avslappnade. Människor är mer benägna att säga saker de inte planerar om de sitter ner i en soffa.

Auktionen av den väl insuttna soffan pågår fram till den 23 augusti. Vinnaren får hämta soffan och intervjuas i direktsändning, som är den sista någonsin av Gomorron Sverige 25 augusti klockan 9.55.

Om Alexander Noréns målsättning om ett slutbud som överskrider 100 000 kronor nås kommer han se till att slänga in ett soffbord på köpet. Han skulle också önska att köparen även får podiet som soffgruppen har stått på, men tillägger att han inte har säkrat detta med sina överordnade.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Gomorron Sverige

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.