Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Vinnare av Stora Journalistpriset lämnar SvD

Publicerad: 5 december 2012, 13:06

Peter Grensund

Foto: SvD

För knappt två veckor sedan vann SvD:s räntekarta Stora Journalistpriset i kategorin årets förnyare. Nu står det klart att databasredaktören bakom innovationen Peter Grensund lämnar tidningen efter tio år sedan han fått ja på sin ansökan om avgångsvederlag. Istället kommer han att starta upp en egen verksamhet.


Ämnen i artikeln:

SvD

Den 22 november vann Svenska Dagbladets räntekarta Stora Journalistpriset i kategorin årets förnyare med motiveringen:

”Med tiotusentals läsares hjälp har de utvecklat konsumentjournalistiken. Rapporteringen har blottat orättvisor och gett läsarna nya möjligheter att påverka.”

Peter Grensund, datajournalisten och researchern som varit med och tagit fram Räntekartan, slutar på Svenska Dagbladet efter tio år på tidningen.

Han har fått ja på sin ansökan om avgångsvederlag och gör sin sista arbetsdag på fredag.
– Det var ett ganska lätt beslut att ansöka om avgångsvederlag. Min tjänst försvinner från grafikavdelningen medan tecknarna blir kvar, säger Peter Grensund till Resumé.

Enligt Peter Grensund var en stor anledning till Räntekartans framgång snabbheten. Ett samtal med näringslivschefen Olle Zachrison på förmiddagen följdes av att verktyget kunde ligga på sajten inom några timmar.

Svenska Dagbladet mobiliserade snabbt en arbetsgrupp på sex personer där de olika kompetensområdena var en förutsättning för att få Räntekartan att fungera.

Peter Grensunds uppgift vara att "tvätta" informationen för att få den körbar på nätet. I november hade över 30 000 har rapporterat in sina bolåneräntor till räntekartan.

– Snabbheten är oerhört viktig för den digitala journalistiken. Med räntekartan blev stora datamängder konkret och relevant på kort tid. Läsarna fick snabbt förtroende för räntekartan, man kan se deras överlämnade av sina bolåneuppgifter som ett kontrakt, säger Peter Grensund.

Peter Grensund kom som vikarie till Svenska Dagbladets utlandsredaktion år 2003. De senaste fem åren har han jobbat med grafikredaktionen.

– Svenska Dagbladet har under en längre tid haft grafik och visuellt bildspråk som ett av tidningens kärnområden. Det gjorde att vi särskiljde oss från konkurrenterna. Jag tror att tidningen vill behålla den positionen i så hög grad som möjligt, säger Peter Grensund.

Efter årsskiftet kommer Peter Grensund tillsammans med datajournalisten Jens Finnäs att starta upp sin egen verksamhet för datajournalister. Datajournalistik är ett växande område och Peter Grensund kommer att sälja in främst research och analys till medier på frilansbasis.

– Att jag lämnar handlar inte om att Svenska Dagbladet gör avkall på datajournalistiken. Det handlar om ekonomi och hur ägaren väljer att lösa övergångsfasen, säger Peter Grensund.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

SvD

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.