Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Vinnarnas reaktioner på Stora Journalistpriset

Publicerad: 24 november 2016, 06:51

Jubel och tacksamhet präglade gårdagens vinnare. Läs mer i vårt morgonsvep.


Ämnen i artikeln:

Stora JournalistprisetCharlie HebdoNyhetsmorgonDonald Trump

Vinnarnas reaktioner på Stora Journalistpriset
I går korades vinnarna i Stora Journalistpriset, vilket Resumé har rapporterat om. Lukas Bonniers Stora Journalistpris tilldelades SvD:s Karin Thunberg.
– Det här är ett erkännande, att få det för en hel livsgärning. Sedan kan man se det som en guldklocka också, kan jag lägga av nu, säger hon till den egna tidningen.

För SvD blev det storslam eftersom även Negra Efendic blev Årets berättare för boken "Jag var precis som du".
– Jag hann aldrig tacka alla fantastiska kollegor på SvD. De har peppat och stöttat när det varit som svårast. Nu ser jag fram emot ett rejält firande, sa hon igår till Svenska Dagbladet.

Det nya priset "Årets röst" gick till DN:s Niklas Orrenius. Efter att ha blivit nominerad vid flera tillfällen fick han nu vinna för första gången.
– Det blev tredje gången gillt, säger han till DN.

SVT kunde också jubla för priserna till Bosse Lindquist och Helena Bengtsson (nu på The Guardian).
– Utan public service hade det här inte hänt, sa Bosse Lindquist på galan enligt SVT.

Programledare till Trump: Porta "partiska" medier
Fox News programledare och politiska kommentator Sean Hannity uppmanar Donald Trump att porta flera av USA:s största mediebolag – däribland CNN, NBC och New York Times – tills de medger att deras rapportering av valet var partisk till Hillary Clintons fördel.
– Tills de erkänner att de konspirerat med Clintonkampanjen och medvetet brutit mot alla de etiska regler som finns bör de inte få privilegiet att rapportera om presidenten för er, det amerikanska folket, sa Hannity i sitt program på Fox i tisdags.
Själv stöttade Sean Hannity Trump aktivit under valrörelsen, skriver Politico.

Merkel: Falska nyheter problem även här
Nästa år drar valrörelsen igång i Tyskland. Förbundskansler Angela Merkel varnade i ett tal under gårdagen för att fejkade historier i sociala medier kan få stor inverkan. "Falska nyhetssajter, botar och troll" har förändrat opinionsbildningen, menar hon.
– Något har förändrats – globaliseringen går framåt och den politiska debatten äger rum i ett helt nytt medieklimat. Åsikter bildas inte på samma sätt för 25 år sedan, sa Merkel enligt tyska The Local.

Charlie Hebdo till Tyskland
Den franska satirtidningen, som i fjol utsattes för ett terrordåd, har nu bestämt sig för att satsa på den tyska marknaden. Tyska läsare köpte nämligen totalt 70 000 exemplar av det specialnummer som gavs ut efter attacken i januari 2015. Det första tyska numret ges ut den 1 december och kommer främst att bestå av artiklar och serier som översatts från franska. I framtiden vill de också skapa eget material, rapporterar AFP.

Nyhetsmorgon anklagas för sexism
Instagramkontot 1337likes har uppmärksammats för ett klipp som kritiserar TV4:s Nyhetsmorgon. Videon är ett hopklipp av olika sekvenser i programmet som påstås vara sexistiska sexism. Många av kommenteraren uppmanar till bojkott mot TV4.
– Det här är ett hopklipp som tyvärr ger en skev bild av oss. Det är bra att frågan sätts på agendan även om vi tycker att det är orättvist att vi får klä skott för den. Genusfrågan ska och bör alltid vara levande på en redaktion, så även hos oss. Det är på så vis bra med en nagel i ögat, säger Johanna Thulin Bratten, programchef Nyhetsmorgon, till Nöjesbladet.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.