Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Virtanen PO-anmäler Expressen och SvD för namnpubliceringar

Publicerad: 2 november 2017, 09:53

Foto: Aftonbladet

Fredrik Virtanen anmäler Svenska Dagbladet och Expressen till Pressens Opinionsnämnd. Virtanen menar att tidningarnas namnpublicering inneburit allvarlig skada för honom och hans familj.


Ämnen i artikeln:

#MeTooSvenska DagbladetExpressenFredrik Virtanen

Expressen och Svenska Dagbladet valde att namnpublicera Fredrik Virtanen efter att krönikören av ett flertal vittnen pekats ut som våldtäktsman. Händelserna har polisanmälts men förundersökningarna har lagts ned.

Nu väljer Virtanen att PO-anmäla tidningarna för namnpubliceringen och menar att de orsakat allvarlig skada för honom och hans familj, det rapporterar Journalisten.

”Expressen bestämde sig då uppenbarligen inte bara för att namnpublicera Fredrik Virtanen utan att göra det i ett omfattande publicering med både bild och namn, stort uppslaget på löpsedel och etta samt ett reportage om sex sidor dvs. tre hela uppslag i tidningen", skriver de i anmälan.

Virtanen företräds av advokat Monique Wadsted.

Virtanen menar vidare att namn- och bildpubliceringar av honom förekommer "i snart sagt varenda artikel som rör den sk metoo-kampanjen eller sexuella övergrepp i allmänhet som en sorts genrebilder. I anmälan påpekar de också att det är viktigt medier anslutna till det pressetiska systemet "håller emot trycket från de sociala medierna".

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.