Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Virtanen till hård attack mot Aftonbladet

Publicerad: 30 oktober 2017, 07:19

Fredrik Virtanen får sluta skriva ledare

Medieprofilen tycker att Aftonbladets beslut att ta bort honom från ledarsidan visar på populism, Discovery bryter samarbete med våldtäktsanklagad komiker och Facebook kräver transparens från politiska annonsörer. Det är några av rubrikerna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetDiscovery Networks SwedenFredrik Virtanen

På söndagen blev det känt att Aftonbladets politiske chefredaktör Katrin Pettersson beslutat att ta bort Fredrik Virtanen från kvällstidningens ledarsida efter våldtäktsanklagelserna mot skribenten I ett mejl till TT är Fredrik Virtanen TT starkt kritisk mot beslutet:

"Det kommer som en stor överraskning för mig att Karin Pettersson godkänner det publicistiska haveriet, 'oavsett vad utredningen kommer fram till' om vad som skulle ha hänt för 10–15 år sedan. Det har känts som att Karin Pettersson haft en ryggrad som inte viker. Nu har Aftonbladets politiska chefredaktör degenererat till någon som vänder kappan efter den populistiska vinden"

TV4 kritiseras för att tysta ner Moneybrothers sexbrottsdom
TV4 tystade ner Anders "Moneybrother" Wendins sexbrottsdom från 2011 i Så mycket bättre och det var svagt, skriver GP:s Jan Andersson i en krönika om kvällens "Så mycket bättre" Krönikören menar att även om #MeToo-kampanjen kommit flera månader efter att programmet spelades så kan inte samma kanal ignorerat Martin Timells ofredanden i flera år nu förklara Moneybrothers övergrepp med att "han har tagit sitt straff", skriver han.

Discovery stoppar samarbete med våldtäktsmisstänkt komiker
En välkänd komiker utreds för tre fall av våldtäkt medan flera andra kvinnor vittnar om sextrakasserier och övergrepp, enligt DN. Nu väljer Discovery att stoppa ett planerat samarbete med komikern som hade koppling till mediehusets sändningar av Vinter-OS 2018.
– Jag kan bekräfta att vi fick uppgifter om anklagelser mot en person som i dagsläget inte jobbar för oss. Men vi hade börjat planera ett samarbete längre fram. Efter samtal med personen i fråga så bestämde vi oss för att stoppa samarbetet, säger Emir Osmanbegovic, sportchef på Discovery Networks Sweden till Aftonbladet.  

Facebook kräver full transparens från politiska annonsörer
Facebook tillkännagav under fredagen att annonsörer i USA:s federala val i fortsättningen kommer att behöva verifiera sin identitet och ge information om varje annons. Företaget sa också att de vill göra det möjligt ge användarna mer information om företagen som annonserar på plattformen. Det rapporterar Business Insider.

Dödsrunor i tidningar över Kataloniens självständighetsprojektet
Katalanska och spanska tidningar har publicerat nekrologer över de katalanska separatisternas projekt att försöka göra regionen självständig, skriver DN. Dödsannonserna kommer sedan mätningar visat att självständighetsivrande partier beräknas förlora majoriteten i regionparlamentet i nyvalet i december.

Republikansk profil planerar att stämma Twitter
Roger Stone, mångårig republikansk strateg och informell rådgivare till president Donald Trump planerer att stämma Twitter sedan företaget stängt hans konto i helgen. I en intervju med Business Insider kunde han inte ge några konkreta grunder till stämningen.  

Kvinnor på BBC överväger juridisk hjälp kring löneklyftan
Minst tio kvinnliga anställda vid BBC samarbetar just nu med advokater kring det löneglapp mellan kvinnor och män som varit en följetong i brittiska medier de senaste veckorna. Tas frågan upp i rättssal kan det bli fråga om könsdiskriminering skriver The Guardian. Lönelistan publicerades 19 juli i år. Listan visade bland annat att sju av de tio bäst betalda medarbetarna var män och att män tjänar i genomsnitt drygt nio procent mer än män på företaget.

Twitter tar krafttag mot hämndporr
Tidigare i år var Twitter i blåsväder efter att ha agerat senfärdigt när Rob Kardashian spred nakenbilder på sin ex-flickvän, utan hennes vetskap. Bilderna fick spridas under en halvtimme innan Twitter lyckades få bort dem. I en ny policy slår mikrobloggen fast att ingen kan dela intima foton eller videos på någon som har tagits eller spridits utan dennes medgivande. Det rapporterar Techcrunch.

Stark trafikvecka för Expressen
Vecka 42, förra veckan då Martin Timell sparkades från TV4 och Expressen var först med att namnge Fredrik Virtanen hade tidningen 138,7 miljoner sidvisningar och strömstarter. En ökning med 57 procent jämfört med i fjol och enligt tidningens chefredaktör Thomas Mattsson den näst högsta trafiknoteringen efter rapporteringen kring terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm i våras.
"Jag tror att alla redaktioner kan vittna om samma sak. Läsare, lyssnare och tittare vill ta del av #metoo och därför handlade exempelvis de tre mest lästa artiklarna på Expressen.se alla om TV4.", skriver Thomas Mattsson på sin blogg.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.