lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Virusexperten Johan Giesecke hyllas som kommunikatör: ”Påminner om Leif GW”

Publicerad: 17 mars 2020, 11:23

Johan Giesecke intervjuas av Nyhetsmorgon i TV4 under måndagen.

Flera inom kommunikationsbranschen lyfter fram professorn och WHO-rådgivaren Johan Giesecke som en trygg fyr i en tid av kris. ”Han har en trygg röst och utstrålar ett lugn”, säger konsulten och superkommunikatören John Mellkvist

Ämnen i artikeln:

CoronavirusetKrishanteringKommunikation

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


”Kan man gå på nattklubb?”, ”Ska man stänga skolor?”, ”Hur mycket behöver man vara hemma”, Vilken effekt har ett inreseförbud?”. Johan Giesecke, tidigare statsepidemiolog och i dag bland annat rådgivare åt världshälsoorganisationen WHO, gjorde under gårdagen ännu ett framträdande denna gång i TV4:s Nyhetsmorgon där han svarade på tittarnas frågor.

– Det finns flera strategier som fungerar

Citatet ovan är ett typiskt uttalande från smittskyddsexperten, som är professor emeritus vid Karolinska institutet. En typ av kommentar som står i skarp kontrast till den polarisering som delar den svenska opinionen kring regeringen och nuvarande statsepidemiologen Anders Tegnells åtgärder under de senaste veckorna.

Svaren kännetecknas ofta av en enkelhet och en ödmjukhet inför alternativa möjligheter, en förmåga att kunna säga ”det går inte att svara på” och ändå bibehålla sin auktoritet.

Hans närvaro har gjort intryck på många, inte minst i kommunikationsbranschen.
En av dem som har hyllat hans förmåga att inge tydlighet under dagar där oron sprids i samhället är Mindmakers seniorkonuslt John Mellkvist, som utnämndes till Superkommunikatör av Resumé under 2019.

– Han har rätt mix av expert och kommunikatör. Det finns helt enkelt en gräns för hur mycket man som lekman kan ta till sig av den ibland snåriga sakkunskapen på detta område. Allt därutöver blir en fråga om förmågan att nå fram och övertyga. Här fungerar Johan Giesecke mycket bra, säger John Mellkvist till Resumé.

Vilka faktorer gör honom till rätt typ av kommunikatör för den här kontexten?
– Vill lyfta tre saker. För det första har han en naturlig tyngd utifrån sina meriter, kunskaper och uppdrag som tidigare statsepidemiolog och rådgivare till WHO med mera. För det andra är han ingen nörd. Han får det svåra att låta enkelt, svarar rakt och snabbt med en självklarhet och pondus som påminner om Leif GW Persson. Sist men inte minst är hans framtoning i media en viktig pusselbit. Han har en trygg röst och utstrålar ett lugn som många människor mår bra av just nu, när oron i samhället är stor.

Under den senaste veckan har vi sett många auktoriteter på andra områden, ofta utan sakkunskap om coronaviruset, gått ut med hård kritik mot hur regeringen och myndigheter hanterar frågan. John Mellkvist anser att detta i huvudsak beror på att expertisen i världen inte har varit enig, i synnerhet vad gäller åtgärder.

– Det finns också många kontraintuitiva delar i Corona-hanteringen. Vid nyheten om en virusspridning kan det kännas naturligt att stänga ner omedelbart och när strategin från myndigheterna blir något annat, upplever många att det saknas kontroll. Man kan jämföra med om du lagar mat och fettet i din stekpanna börjar brinna. Om det då står en skål vatten intill, kan det kännas mest naturligt att använda den – om du inte vet att det skulle göra branden än värre.

Varför blir det så mycket tyckande kring just coronaviruset tror du?
– När något inträffar som påverkar precis allt och alla, som alla pratar om, som involverar risk och rädsla och där vi snabbt förväntas lita på och lyda politiker och myndigheter, så väcks också en naturlig drift att veta bättre. Det blir också helt oundvikligt med systemkritik, och den kommer alldeles oavsett vad de styrande gör. Lägg ovanpå detta ett lager av polarisering givet att andra länder, men också andra skolor och arbetsplatser valt olika strategier, så är det lätt att inse varför det blir så många och starka åsikter.Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev