Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Visselblåsaren om CA-skandalen: "Skapades för kulturkrig"

Publicerad: 28 september 2018, 05:20

Foto: Bilden är ett montage

Visselblåsaren Chris Wylie om hur Cambridge Analytica blev ett mäktigt propagandavapen, kinesiska ambassaden kräver ny ursäkt från SVT och Mediepodden är tillbaka efter ett långt uppehåll.


Ämnen i artikeln:

Cambridge AnalyticaFacebookSVTMorgonsvepet

Visselblåsaren om Cambridge Analytica: "Skapades för kulturkrig"
Chris Wylie byggde det propagandavapnet som tog Donald Trump till Vita huset. Men han är också den visselblåsaren som avslöjade själva analytica-skandalen. Till DN berättar han nu om hur systemet byggdes upp för att hitta och påverka de mest sårbara i samhället.

Genom insamlad data från Facebook, fick Cambridge Analytica tillgång till flera tiotals miljoner profiler. Med hjälp av personlighetstester skapade företaget en mjukvara som kunde förutspå och påverka användarnas beslut vid valbåset. Chris Wylie hade till en början trott att det var ett verktyg som skulle hjälpa valkampanjer – men istället vändes tekniken mot dem.

Cambridge Analytica skapades inte för att hjälpa valkampanjer. Det skapades för kulturkrig, säger Chris Wylie till DN.

I maj försattes Cambridge Analytica i konkurs. Enligt nyhetsbyrån AP har fyra tidigare anställda från Cambridge Analytica gått ihop och startat företaget Data Propria, som uppges jobba med Donald Trumps återvalskampanj 2020.

Kinesiska ambassaden nöjer sig inte med SVTs ursäkt – kräver en ny
Turerna har varit många och kinesiska ambassaden fortsätter att rasa över SVT-programmet Svenska Nyheters satirinslag om kinesiska turister. Kina har sedan tidigare lämnat in en protestanmälan till UD och krävt en ursäkt från kanalen. SVT har i sin tur tagit bort satirinslaget från sina kanaler och publicerat en ursäkt till de individer som känt sig kränkta.

"Min uppfattning är att publiceringen var förenlig med de regler som vi har att följa på SVT. Jag är öppen för att det finns andra uppfattningar och att Granskningsnämnden kan göra en annan bedömning. Däremot kan jag konstatera att vi i den sketch som avslutar inslaget om Kina var okänsliga för hur det kunde uppfattas och det var fel av oss att klippa loss det ur sitt sammanhang", skriver den ansvarige utgivaren Thomas Hall i SVT-bloggen.

Men den kinesiska ambassaden är inte nöjd med ursäkten. På sin hemsida skriver man att den är " falsk, hycklande och utan verklig avsikt". Nu kräver man en ny ursäkt från SVT och Svenska Nyheter där man uppriktigt ber det kinesiska folket om ursäkt och ett löfte om att helt "avvisa rasism".

SVTs programdirektör Jan Helin säger till DN att man inte planerar att komma med någon ny ursäkt, utan tycker att den som Thomas Hall lämnat är tillräcklig.
– Jag står helt bakom redaktionens bedömning. De ville be om ursäkt till de människor som tagit illa vid sig av inslaget. Vi ber inte om ursäkt för svensk satir till en regim för en stat. Det är en viktig publicistisk hållning. Det är för mig uppenbart att kinesiska ambassadens reaktioner är politik. Det spelet tänker vi inte delta i, men säkert fortsätta att skämta om, säger Jan Helin till tidningen.

Mediepodden tillbaka efter långt uppehåll
Det har nästan gått ett år sen det senaste avsnittet av Mediepodden. Men nu är Emanuel Karlsten och Olle Lidbom tillbaka för att prata om vad som händer i mediebruset. I det nya avsnittet tar de bland annat upp dagliga nyhetspoddar, de stora mediehusens omorganisationer och hur mediemakten har ritats om i sociala medier.

Utvalda marknader kan snart annonsera med kryptovaluta via Google

Google väljer att lätta på annonsförbudet för kryptovalutor. Beskedet är något överraskande eftersom Google i juni beslutade om att förbjuda den typen av annonser.

De nya reglerna kommer att träda i kraft nästa månad och innebär att reglerade verksamheter kommer att kunna annonsera på ett antal utvalda marknader, till en början i USA och Japan. Den som vill annonsera måste ansöka om en certifiering. Varför nätjätten väljer att lätta på förbudet är inte uttalat. Detta skriver bland annat The Inquirer.

Finska MPH Technologies stämmer Apple för patentintrång
Det finska bolaget MPH Technologies anser att Apple inkräktat på deras patent med sina meddelandetjänster Imessage och Facetime. Nu uppger Apple Insider att bolaget stämmer Apple för patentintrång.

I dokumenten som MPH Technologies lämnat in framgår det att man redan 2016 och 2017 försökt att licensiera patenten till Apple. Patenten handlar om VPN-teknologi som används för bland annat enhetshantering hos företag och andra stora organisationer. Sammanlagt rör det sig om åtta patent.

Det finska bolaget söker i stämningsansökan kompensation för uteblivna intäkter och ett förbud mot att Apple slutar att använda den patenterade teknologin fortsättningsvis.

Alex Hartelius

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.