Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Vita huset kritiserar NBC:s nyhetsarbete

Publicerad: 21 maj 2008, 05:56

Vita Huset gav nyhetskanalen Fox News stöd när man i måndags anklagade konkurrenten MSNBC för att redigera bort delar i en intervju med president Bush. Kritiken kommer samtidigt som ett ordkrig mellan MSNBC och Fox News trappats upp.


Vita Husets talesman Ed Gillespie. Foto: Fox News.

Det var i söndags som MSNBC sände en intervju, gjord av kanalens Irakkorrespondent Richard Engel, med Georg W Bush om de uteblivna förhandlingarna med Iran. I intervjun framstår det som om Bush anser att alla som anser att USA ska förhandla med Iran ägnar sig åt eftergiftspolitik. Det är en bredsida åt den demokratiske presidentkandidaten Barack Obama som förespråkat förhandlingar.

Vita Husets hållning är att man förhandlar om Iran avvecklar sitt kärnkraftsprogram. Men det framgår inte av intervjun.

I ett brev till MSNBCs nyhetschef Steve Capus anklagar Vita Husets talesman Ed Gillespie redigeringen av intervjun som ”missledande och oansvarig”.

Gillespie passar också på att framför missnöje med att kanalen kallar konflikten i Irak för inbördeskrig och att USA står inför en lågkonjunktur.

Att Vita Huset går ut och kritiserar ett enskilt mediebolag är ovanligt. Men kritiken blir än mer sprängstoff när den är kopia på de anklagelser som Fox News och framför allt kanalens profil Bill O'Reilly framfört mot MSNBC. Ordkriget mellan de två tv-kanalerna bottnar i en personlig konflikt mellan Bill O'Reilly och MSNBCs programledare Keith Olbermann.

I brevet skriver Ed Gillespie att han hoppas att uppenbart politiska programledare som Keith Olbermann inte har inflytande över MSNBCs nyhetsbevakning.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.