Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

VLT betalar över en halv miljard för Mitti

Publicerad: 25 september 2008, 13:54

Det blir VLT, som numera kontrolleras av Stampen, som köper Gisab. I ett första läge betalar bolaget 400 miljoner kronor för 66,7 procent av aktierna.


Mitti köps av VLT.

Gisab ger ut de lokala gratistidningarna Mitti i Stockholmsregionen. Totalt rör det sig om 31 editioner med en upplaga på runt 1 miljon exemplar per vecka.

Tomas Brunegård, ordförande i VLT förklarar varför man valde just VLT i koncernen.
– Det är det bolag där vi koncerntrerar våra satsningar i Stockholm och mälardalen.

Hur känns det att ta ett rejält kliv in på Stockholms mediemarknad?
– Det känns jättebra. Jag har haft ögonen på Gisab i flera år. Vi samarbetade med Söndagsavisen under 2004 och 2005. Jag har stor respekt både för ägarna och den svenska ledningen.

Prislapppen hamnar på nästan dubbla omsättningen och 14 gånger årsvinsten?

– Den är ändå betydligt lägre än vad som var aktuellt först. Värderingen på mediebolag har sjunkit drastiskt i och med den finansiella härdsmältan.
– Vi är också nöjda med konstruktionen där vi betalar sista delen av köpet beroende på resultatet. Säljarna är övertygade om att det kommer att stiga, men vi är lite oroliga för konjunkturen. Men har de rätt betalar jag gärna lite extra.

Hur gör ni med vd:n?
– Jag känner Per Bowallius och tycker att han gör ett utmärkt jobb. Min förhoppning är att han ska stanna kvar i många år till.

Vad har ni för planer framöver med bolaget?

– Jag har stor respekt för det Gisab gör idag. Det vi kan tillföra är hur bolaget ska utvecklas i den digitala världen, med det arabete vi bedriver i MktMedia bland annat.

Hur finansierar ni köpet?
– VLT har en ganska välfylld kassa efter en fastighetsförsäljning nyligen, men vi kommer även att ta ett banklån.

Gisab omsatte ifjol 333 mkr och gjorde en rörelsevinst på 39 miljoner.

Affären ska nu godkännas av konkurrensmyndigheten. Om den går igenom har VLT förbundit sig att köpa resten av aktierna vid årskiftet 2010/2011. Då ska VLT betala 160 miljoner till plus en resultatbaserad tilläggsköpeskilling.

Gisab ägs idag av danska Söndagsavisen.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.