Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

VM-hjältarna

Publicerad: 20 februari 2009, 13:51

Chockhöjda hotellpriser i skid-VM-orten Liberec. Då tog Norrbottens-Kurirens team husbilen – nu bor de så centralt det bara går. – Resan ner var 229 mil, men vi är vana vid stora avstånd, säger reportern Håkan Svensson.


Ämnen i artikeln:

Norrbottens-Kuriren

Från vänster: Håkan Svensson, Andreas Wälitalo, Anders Appelgren. Foto: PETRA ISAKSSON/NORRBOTTENS-KURIREN.

Inför VM höjdes hotellpriserna i tjeckiska Liberec med 300 procent till runt 3 000 kronor per natt.

De allra flesta journalisterna som bevakar tävlingarna bor på hotell en bra bit utanför Lioberec och de har långt att köra varje dag under tävlingsveckorna.

Men Norrbottens-Kuriren utsända trio – Håkan Svensson, Anders Appelgren och fotografen Andreas Wälitalo – hittade en annan (lågbudget)lösning.

Nu bor de mest centralt av alla – alldeles intill presscentret.

I en husbil.

– Vi har duktigare åkare från Norrbotten – Charlotte Kalla, Lina Andersson och Marcus Hellner – och vi kände att vi ville vara på plats. När vi satt på redaktionen och diskuterade vår VM-satsning med vår sportchef Malin Öhrlund tyckte Anders (Appelgren) att det inte var så långt – vi kunde ta husbil ner för att slippa de höga kostnaderna och dessutom åka tre personer, tyckte han, säger Håkan Svensson.

Och så blev det.

Resan från Luleå startade i söndags morse. Det blev övernattning i Norrköping hos ägaren Norrköpings Tidningar. Färden fortsatte sedan och Tyskland nåddes med färja från Gedser till Rostock. Sedan blev det en tuff färd på Autobahn –i snökaos.

– Det var riktigt otrevligt, vi körde i 80, snön vräkte ner och det var mycket lastbilar. Inte alls roligt, men det gick bra, säger Håkan Svensson.

Otur med GPS:en gjorde att det blev en omväg via Dresden där det också blev övernattning. Försenade rullade trion från Norrbotten in i Liberec i tisdags morse.

Efter en tuff kamp om parkeringsplats står nu husbilen parkerad intill presscentret.

– Vi sover i bilen och går sedan till presscentret och skriver. Vi tar buss till tävlingarna. Det måste man nästan göra. Det har kommit otroligt mycket snö, säger Håkan Svensson.

De sliriga småvägarna har ställt till problem för många andra – ett SVT-team krockade med en tankbil häromdagen.

– Kollegerna från andra tidningar och tv bor på olika hotell en bra bit utanför Liberec runt om i regionen, och de har en bra bit att köra varje dag, säger Håkan Svensson.

– Vår husbil har väckt stor uppmärksamhet bland våra kollegor. Vi kanske sätter en trend med det här.

Hur är husbilslivet?

– Husbil är en nyhet för mig. Jag har haft husvagn förut. Det är plats upp till sex personer och vi är tre, vi har varsin rejäl säng. Och vi är bra kompisar. Vi har en vecka till framför oss, men det ska nog gå bra.

Blir det några medaljer för Norrbotten?
– Ja det tror jag. Det finns goda chanser.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Norrbottens-Kuriren

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.