Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Volkswagen pudlar – på annonsplats

Publicerad: 12 oktober 2015, 06:38

Volkswagens annons har gått ut i flera svenska medier.

Foto: Volkswagen

Volkswagen Sverige ber om ursäkt för första gången, fler googlar via mobil än dator och Apple News blockeras i Kina. Det är några av nyheterna i måndagens morgonsvep.


Ämnen i artikeln:

MorgonsvepetVolkswagen

Volkswagen pudlar – på annonsplats
”Vi vill reparera något som gått sönder: Ditt förtroende för oss”. Så börjar Volkswagen Sveriges annons som gått ut i flera svenska tidningar såsom Dagens industri, Expressen, Dagens Nyheter och Resume.se. Det är första gången sedan utsläppsskandalen uppdagades som Volkswagen i Sverige kommenterar händelsen. Hittills har annonser om deras nya bildar rullat på som vanligt i svenska medier. Men nu tar biljätten bladet från munnen.
I annonsen berättar Volkswagen att de gjort ett misstag och att de nyligen skickat brev till samtliga berörda bilägare. ”Vi kommer inte ge oss förrän vi återfår ditt förtroende”, skriver dem.
DN:s chefredaktör Peter Wolodarski gör själv reklam för annonsen på hans Twitter. ”Vem kan tänkas annonsera så här. Hela sid 3 i morgondagens DN”, skriver han.

Dansk tidning producerades helt av flyktingar
Fredagens utgåva av danska Information författades av flyktingar, rapporterar SR. Totalt blev det 48 sidor som flyktingarna skrivit i samarbete med Informations journalister. En vanlig dag innehåller tidningen 20 sidor. På hemsidan har Information även lagt ut en film där journalisterna ställer frågor från flyktingarna till danska invandrarministern.

Filip och Fredriks film kammade hem pris i Hamburg
Filip Hammar
och Fredrik Wikingssons film ”Trevlig folk” vann publikens pris under filmfestivalen i Hamburg. Det rapporterar Wikingsson själv på Twitter. Dokumentärfilmen handlar om uppbyggnaden av det somaliska bandylaget som ska ta sig till VM i Sibirien. Alla spelare utom en var bosatta i Borlänge.

Milstolpe: Fler googlar via mobilen än datorn
Varje månad sker 100 miljarder sökningar på Google – nu är nästan hälften av dem via smartphone. Detta är i snitt 400 sökningar i sekunden. Google jobbar nu febrilt med att mobilanpassa annonser och att söksträngarna ska bli lättare att skriva in, rapporterar IDG. Sökningarna inkluderar inte de från surfplattor.

Stora nedskärningar på Twitter
Mikrobloggen Twitter planerar att genomföra stora nedskärningar i personalstyrkan under nästa vecka. Det rapporterar Recode och hänvisar till flera källor. Det är oklart hur många anställda som får sluta, men enligt källorna ska neddragningarna beröra alla Twitters avdelningar. Nyligen tillträdde Jack Dorsey som vd för Twitter. Företaget har cirka 4 100 anställda.

Reinfeldt och Persson sökte råd från GW
De förre statsministrarna Göran Persson och Fredrik Reinfeldt hörde båda av sig till författaren Leif GW Persson när de skulle skriva sina biografier. Det berättade GW i Skavlan i fredags kväll. Reinfeldt ville ha råd om skrivandet, medan Persson var inne på en helt annan linje. Han ville veta hur stort förskott han kunde få för boken, skriver Aftonbladet.
– Jag hade sagt till honom att han säkert kunde få ett par miljoner. Men vad han sedan fick har jag ingen aning om, säger GW till Aftonbladet.

Johan Petré talar ut om pappans hat mot Palme
Festfixaren Johan Petrés pappa Alf Enerström figurerade i utredningen kring mordet på statsminister Olof Palme 1986. År 2000 sköt han en kvinnlig polis. Idag har Johan Petré ingen kontakt med pappan, berättar han i Fyllepodden när han för första gången talar om pappans förflutna.
”Att döda Palme var inte bara att göra gud en tjänst, utan även att göra landet en tjänst", har Alf Enerström sagt i polisförhör.
– Jag tror att jag först ville göra bra saker innan omvärlden fick reda på historien. I dag har jag inga problem att prata om det. Sen vill jag inte ha något med honom att göra eftersom han är så psykiskt instabil, säger Johan Petré till Expressen.

Apple blockerar News-appen i Kina
Apples egen nyhetsapp Apple News har blockerats i Kina, skriver New York Times. Sannolikt är att Apple har valt att stänga ned den på grund av Kinas strikta censur.
Apple News är tillgänglig i USA och testas i Storbritannien och Australien. Användare kan dock fortsätta använda den när de reser till andra länder – förutom Kina. Kina rankas som Apples andra största marknad.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Ämnen i artikeln:

MorgonsvepetVolkswagen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.