Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Volvo anmäler Aktuellt-inslag

Publicerad: 22 mars 2012, 13:59

Aktuellt den 1 mars.

Foto: SVT.

Volvo har anmält Aktuellt till Granskningsnämnden för Radio och TV. Volvo hävdar att Aktuellt brustit i saklighet då man har rapporterat om koncernens skatteinbetalningar i Sverige.


Ämnen i artikeln:

AktuelltVolvo

Inslaget om att Volvo inte betalar bolagsskatt i Sverige sändes den 1  mars. Det är framförallt en formulering  som har fått Volvo att gå i  taket. Den går ut på att Volvo har infört ett "nytt sinnrikt  skattesystem för att "slippa bolagsskatt i Sverige."

Volvo anmäler nu Aktuellts inslag till Granskningsnämnden:

"Påannonsen  ihop med det som sägs i inslaget syftar till att utmåla Volvokoncernen  som skattesmitare. Bilden stämmer inte överens med verkligheten och det  är för oss helt oacceptabelt", skriver Volvo-koncernens presschef Mårten Wikforss.

Enligt  Volvo syftar påannonsen på systemet med transferpriser. Här menar Volvo  att det är många andra multinationella bolag som använder systemet och  att det bygger på internationella riktlinjer som har slagits fast av  Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD.

Volvo  pekar på att flera länder vid slutet av 1990-talet införde så kallade  transferpriser vid gränsöverskridande transaktioner inom multinationella  koncerner.

Enligt Volvo var tanken med hela systemet att enskilda länder skulle  kunna försäkra sig om att bolag med verksamhet och försäljning i flera  länder inte drog nytta av sin geografiska spridning för att på så sätt  undgå skatt:

– Volvo har alltså inte på något sätt infört ett "nytt sinrikt  skattesystem" och syftet med transferprismodellerna är heller inte att  undkomma skatt i Sverige, säger Mårten Wikforss i en kommentar.

Han påpekar att det är första gången under hans tio år inom Volvo-koncernen som man väljer att gå till Granskningsnämnden:

– Någonstans går det en gräns och vi tycker faktiskt att den passerats i det här fallet säger Mårten Wikforss i en kommentar.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

AktuelltVolvo

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.