Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Wall Street Journal frågade om vi fått betalt av CIA”

Publicerad: 30 maj 2012, 11:10

Thomas Mattsson.

Foto: Jonas Eltes.

Julian Assange, som avskyr Expressen, utlämnas till den svenska rättvisan. För Resume.se berättar Expressens chefredaktör Thomas Mattsson om Assange-scoopets konsekvenser, Wikileaks kartläggning av tidningen och konspirationsteorierna: – Wall Street Journal satt på mitt arbetsrum och frågade om Wikileaks-antydningarna om att Expressen fått betalt av CIA!


Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonJulian AssangeExpressen

I augusti 2010 avslöjade Expressen att Wikileaks grundare Julian Assange, då även krönikör på Aftonbladet, jagades av svensk polis på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt i Stockholm.

– Nyheten om sexbrottsmisstankarna mot Assange fick ett enormt internationellt genomslag och Expressen citerades över hela världen. Precis som när vi hade Lockerbie-intervjun, som CNN och BBC och alla andra kreddade oss för, kände vi förstås att det var kul att uppmärksammas, säger Thomas Mattsson.

Men publiceringen fick även mindre roliga konsekvenser.

– Sen följde smutskastningen av medier i allmänhet och Expressen i synnerhet. Redan samma morgon som vi hade sexbrottsnyheten kom motreaktionen... till och med Wall Street Journal satt på mitt arbetsrum och frågade om Wikileaks-antydningarna om att Expressen fått betalt av CIA!

Konspirationsteorierna har varit många.

– För våra medarbetare har detta varit lite annorlunda, vi är ju vana med att granska exempelvis organisationer och att dessa agerar professionellt. Men nu har vi varit med om att Assange pekat ut oss på presskonferenser och att Wikileaks försökt kartlägga bland annat oss.

Efter den utdragna processen kom i dag beskedet att Julian Asssange utlämnas till Sverige.

– När det gäller själva rättsprocessen är det förstås bra att den kan slutföras. Ur ett rättssäkerhetsperspektiv är det olyckligt att det här har tagit så lång tid.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.