Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Wallraffar som judar – möter hat

Publicerad: 19 januari 2015, 14:09

Petter Ljunggren sätter på sig kippa.

Foto: SVT/Pressbild.

De satte på sig kippa och Davidsstjärna och begav sig ut i Malmö. Bemötandet varierade, men de fick utstå en hel del hat. – Det kändes jobbigt efter ett tag. Man fick en annan blick på omgivningen, säger Petter Ljunggren till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Uppdrag GranskningSVT

I två avsnitt framöver kommer SVT:s Uppdrag Granskning att fokusera på hatbrott i Sverige. Den första delen sänds på onsdag och det är där reportrarna undersöker hur utbrett judehatet är i Malmö. Den andra kommer att undersöka islamofobin.

– Till att börja med var det mycket bra som hände – vi träffade många varma människor och hade fina möten. Men det uppstod en handfull situationer med nedsättande kommentarer, glåpord och fientliga reaktioner – att man inte var välkommen, säger Petter Ljunggren.

Vad sa folk?
– Jävla jude, till exempel. Det är ganska subtilt. Vi blev inte attackerade – men upplevde en anspänning. Många vi talat med som drar sig för att bära kippa av den anledningen. Det är svårt att leva öppet om man är religiös. Det fick jag en respekt för under arbetet.

Hur kändes det?
– Det kändes jobbigt efter ett tag. Även om nio av tio var positiva kastar den tionde ur sig "judejävel" eller tittar fientligt på en blir det en anspänning. Man är hela tiden på sin vakt. Efter att ha varit där i en vecka fick man en annan blick på omgivningen.

Blev du rädd?
– Inte rädd direkt, men det var på gränsen till att det hade kunnat bli våldsamt vid ett tillfälle utan att avslöja för mycket.

Under en vecka gick Petter Ljunggren och kollegan Sanna Klinghoffer runt i olika delar av Malmö med kippan och Davidsstjärnan. Att det blev just Malmö beror på att staden varit på tapeten den senaste tiden i och med att judar där känt sig förföljda.

Idén kom från Sanna Klinghoffer som sett ett liknande program i Uppdrag Gransknings brittiska motsvarighet Panorama.

Konfronterade ni de som kom med hatiska kommentarer?
– Ja, det gjorde vi. De förklarade varför de reagerade på det viset och sa att det handlar mycket om konflikten i Israel och Palestina.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

Uppdrag GranskningSVT

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.