Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Washington Posts stora scoop

Publicerad: 31 oktober 2013, 07:33

Washington Post har precis avslöjat att den amerikanska säkerhetstjänsten, NSA, samt den brittiska säkerhetstjänsten har övervakat nätjättar som Google och Yahoo. Google och Yahoo är skarpt kritiska.


Ämnen i artikeln:

Washington PostYahooGoogleNSA

Washington Post refererar till att topphemligt dokment från den 9  januari i år, vilket visar att man kommit åt drygt 181 miljoner  uppgifter som visar vem som har skickat eller tagit emot e-post och när  samt vad meddelandet innehåller i form av text, ljud och video.

NSA:s verktyg kallas Muscular, enligt Washington Post.

NSA har samarbetat med sin brittiska motsvarighet, Government Communications.

Washington  Post anser också att infiltrationen är extra anmärkningsvärd eftersom  NSA under det så kallade PRISM-programmet har fått full tillgång till  Google- och Yahoo-användarnas konton genom ett beslut som har godkänts  av rätten.

Googles juridiske chef, David Drummond, uppger att bolaget länge har känt sig oroligt över den här typen av ”snokande”.

Han  är också mycket upprörd över hur långt den amerikanska regeringen har  gått för att avlyssna bolagets privata fibernätet, vilket han också  anser understryker vikten av en ”snabb reform.”

En talesperson för  Yahoo har meddelat att man har strikta rutiner på plats för att stärka  säkerheten hos bolagets datacentraler.

Talespersonen uppger också att man inte har gett regeringen tillträde till datacentralerna.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.