Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Watergate-avslöjarnas hyllning till sin legendariske chef

Publicerad: 29 oktober 2014, 09:09

Carl Bernstein, Bob Woodward

Foto: Larry D. Moore, Flickr Jim Wallace Smithsonian Institute

Bob Woodward och Carl Bernstein ligger bakom Watergate-avslöjandet som är det enda grävjobbet som har fått en amerikansk president att avgå – Richard Nixon. Nyligen gick deras legendariske chef Ben Bradlee bort och nu går den historiska journalistduon ut med sin hyllning till honom.


Ämnen i artikeln:

Washington Post

Duon berättar att Ben Bradlee förklarade sin teori om journalistik och livet när man började jobba ihop för fyra decennier sedan.

Filosofin löd.

"Näsan ned, rumpan upp och rör dig stadigt in i framtiden".

Bob Woodward och Carl Bernstein menar i en artikel modell längre i Washington Post att det citatet säger en hel del om den legendariske chefredaktören för Washington Post.

Det vill säga han förstod betydelsen av historiken samtidig som han kunde frigöra sig från den. Han var också lika beskyddande som aggressiv när han skickade ut duon på uppdrag, enligt Bob Woodward och Carl Bernstein.

Duon menar att Ben Bradlee var ett original och skilde sig från alla andra i nyhetsrummet vad gällde temperament, inställning och sitt språk.

Han lyckades inte bara förvandla Washington Post, utan själva journalistiken i sig själv – han tilldelades bland annat Medal of Freedom av USA:s president Barack Obama under förra hösten.

Bob Woodward och Carl Bernstein menar också att det var som att leva i skyttegravar under Watergate-skandalen - duon avslöjade att Vita Huset var inblandat i inbrottet vid det demokratiska partihögkvarteret i Watergate.

Då de unga reportrarna fick moteld genom en kaskad av förnekanden från Vita Huset låg Ben Bredlett först lågt för att stämma av utvecklingen och i princip förhöra reportrarna för att säkerställa att de hade på fötterna.

Sedan satte han sig vid skrivmaskinen och skrev "vi står fast vid storyn".

Bob Woodward och Carl Bernstein menar att ingen riktigt har upplevt hur det är att vara journalist förrän man har genomgått Ben Bradlees utfrågning.

Då Alan Pakula sökte efter en skådespelare som skulle spela Ben Bradlee i "All the President´s Men" var Jason Robards JR ett naturligt val, men han blev ytterst tveksam när han läste manuset.
– Jag kan inte spela Ben Bradlee, sade han.
– Varför, undrade Alan Pakula.
– Allt han gör är att ju att ränna runt och fråga reportarna var i helvete storyn är, sade Jason Robars JR.
Då svarade Alan Pakula:
– Det är hans jobb. Allt du måste göra är att hitta femton olika och dramatiska sätt att säga var i helvete är storyn, säger han.

Jason Robards JR fick en Oscar för bästa biroll.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Washington Post

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.