Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Wikileaks censurerar läckt information

Publicerad: 21 december 2010, 10:44

Wikileaks har tagit bort tidigare läckta diplomattelegram. Wikileaks anklagas också ta för att ta betalt av media för att de ska få publicera information. Det vill säga helt i strid med organisationens principer att informationen ska vara fri, enligt Nyheter 24.


Ämnen i artikeln:

Wikileaks

Det är tack vare alla spegelsajter som har publicerat Wikileaks innehåll som det går att avgöra exakt vilka dokument som har manipulerats eller raderats och även återskapa dessa.

Sajten privatbank, har bland annat ett register över raderade dokument och dessa är också nedladdningsbara.

Av de 251 287 dokumenten har minst 146 plockats bort alternativt modifierats.

Enligt Wikileaks har man bara tagit bort enskilda namn för att skydda personuppgifter, men på flera av  de sajter som efter hackerattacker speglat Wikileaks innehåll framgår att man raderat hela stycken i diplomatpost och även hela dokument.

Som om detta inte vore nog hävdar bloggen Cryptome att Wikileaks tar betalt av medieföretag för vad man kallar produktionskostnader då man ger förhandsinformation till brittiska medier som The Guardian, Channel 4 och BBC.

Enligt en anonym källa till Cryptome vid ett större medieföretag i New York bad en mellanhand om 100 000 dollar. Man det gick inte att bevisa att pengarna gick till Julian Assange eller Wikielaks.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Wikileaks

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.