Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Wikileaks Sverigeagent livrädd för "policeleaks"

Publicerad: 9 februari 2011, 09:08

Wikileaks Sverigeagent Johannes Wahlström är livrädd för ”policeleaks”. Det framgår av förhöret i utredningen om Julian Assange, där han kräver garanti mot läckor till Expressen.


Johannes Wahlström. Foto: Björn Lindahl/Aftonbladet Bild.

Johannes Wahlströms dubbelroll som distributör av Wikileaksmaterial till utvalda svenska medier och frilansjournalist med uppdrag åt samma medier har ifrågasatts.

Nu kan även hans tilltro till läckor som journalistiskt underlag ifrågasättas, liksom hans kunskap om offentlighetsprincipen.

Johann (som han heter i folkbokföringen) Wahlström kallades till förhör den 20 september för att han hjälpt till att ordna Julian Assanges Sverigebesök som ledde till våldtäktsmisstankarna. Han umgicks då dagligen med Wikileaksgrundaren.

Innan förhöret kan börja har Wahlström en fråga till förhörsledarna:

– Jag är nyfiken över på vilket vis det här förhöret eventuellt kommer att finnas tillgängligt för massmedia?

Polisen förklarar att alla uppgifter i en förundersökning sekretessprövas innan de eventuellt lämnas ut. Men Wahlström verkar inte förstå den svenska offentlighetsprincipen:

– Så det är så att det här förhöret kommer att vara sekretessbelagt fram tills ett eventuellt åtal är inlett?

Polisen förklarar än en gång principen om allmänna handlingars offentlighet och de stränga sekretessregler som omgärdar uppgifter i en förundersökning samt hur känsliga uppgifter brukar maskas bort vid utlämnande under förbehåll.

Wahlström hänvisar till uppgifter ur ett förhör publicerat i Expressen och säger:

– Jag vet ju inte om de här uppgifterna lämnats ut efter sekretessprövning eller om det är läckor inne i eran byggnad.

Sedan tillägger han:

– Men för mig är det väldigt viktigt att ni kan garantera mig på ett eller annat vis att under en viss tidsperiod så kommer det här inte att, ja, låt oss säga i morgon läckas ut till Expressen.

Polisen svarar:

– Ingenting har läckts ut. Allt har lämnats ut.

Wahlström verkar förvånad:

– Så inget, det har inte funnit en enda läcka?

Polisen förklarar än en gång att Expressen och Aftonbladet begärt, och efter sedvanlig sekretessprövning fått ut, de handlingar som publicerats:

– Det som är svärtat i tidningarna, det är polisen som gjort det, inte tidningarna.
Wahlström verkar inte tro varken sina öron eller polisen:

– Men du menar alltså att de förhören är så till den grad offentliga att tidningarna kunde publicera under pågående förundersökning?

Polisen svarar trött ja.

Johann Wahlström:

– Om du läser förhöret ser du att en oroväckande stor del av det kretsar kring min journalistiska yrkesutövning: vem jag har träffat och intervjuat, var, när och för vem. Min "affärsidé" har då sannerligen aldrig varit att kompromissa med källskyddet. Som granskande journalist borde du fråga dig varför en så stor del av polisförhören med journalisterna handlar om Wikileaks och dess arbete snarare än om de påstådda övergreppen, och varför endast dessa är inspelade. Men det ger kanske inte lika häftiga rubriker, säger Johannes Wahlström.

FÖRTYDLIGANDE: För tydlighets skull ska sägas att uppgifter ur en inledd förundersökning inte är allmän handling och därmed sekretessbelagda, förutsatt att de inte lämnas vidare till annan myndighet. De uppgifter polisen och Wahlström syftar på ovan är från de inledande förhören med målägande i samband med polisanmälan. Polisanmälan är normalt inte del av förundersökningen och uppgifterna kan lämnas ut efter sedvanlig sekretessprövning.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.