Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Wikipedia stänger ned i protest

Publicerad: 17 januari 2012, 07:18

Wikipedias grundare Jimmy Wales stänger ned webbplatsen i ett dygnt som protest med de nya föreslagna internetlagarna i USA.

Foto: Wikipedia.

En av världens mest populära webbplatser, Wikipedia, stängs ned under ett dygn. Aktionen är en protest mot de internetlagar som för närvarande behandlas av den amerikanska kongressen.


Ämnen i artikeln:

TwitterBarack ObamaWikipedia

"Elever varnas – gör läxan i förtid. Wikipedia protesterar mot dåliga  lagar på onsdag." Så skriver Wikipedias grundare Jimmy Wales på  Twitter, enligt TT.

Bakgrunden är att Wikipedia har valt att protestera mot de internetlagar som diskuteras i den amerikanska kongressen just nu.

De amerikanska lagförslagen förkortas SOPA och Pipa och är tänkta att få  bukt med piratkopieringen, men Google och andra motsvarigheter jämför  reglerna med den censur som råder i länder som Kina och Iran.

Så sent som igår kunde resume.se berätta att mediemogulen Rupert  Murdoch gått till hård attack mot Barack Obama efter att den sistnämnda  ställt sig på Google och Facebooks sida när de gäller nya  internetlagarna.

Wikipedia stänger endast ner den engelska delen av sin webbplats i samband med protesten.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.