Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Wolodarski vägrar besvara Gellert Tamas kritik

Publicerad: 27 september 2013, 08:58

Peter Wolodarski, chefredaktör för DN.

Foto: Andreas Elgstrand.

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski duckar för kritiken från Gellert Tamas angående Hanne Kjöllers faktakoll. Gellert Tamas menar att en stor del av ansvaret faller på Wolodarski, som väljer att hänvisa frågan till chefen för ledarredaktionen – Johannes Åman.


Ämnen i artikeln:

Janne JosefssonPeter WolodarskiGellert Tamas

"En stor del av ansvaret för den kjöllerska journalistiken faller på  hennes mångårige chef på ledarredaktionen, DN:s nuvarande chefredaktör  Peter Wolodarski.”, skrev Gellert Tamas i en artikel i Aftonbladet  häromdagen.

Bakgrunden handlar om den omfattande kritik som Hanne  Kjöllers bok ”En halv sanning är också en lögn” utsatts för efter att en  felaktighet redan har kunnat konstateras i boken (krögaren Erik  Videgård hade ingen bostadsrätt att sälja, utan endast en hyresrätt)  samt såväl UG:s Janne Josefsson som olika SR-reportrar hävdar att det finns en  rad ytterligare fakta fel i boken.

Janne Josefsson menar bland annat  ett citat som han har uttalat i samband med en debatt på  Publicistklubben har satts in i ett felaktigt sammanhang, medan bland  annat SR-reportern Daniel Velasco menar att Hanne Kjöller har inte mindre än fem  faktafel om hans mångfaldigt prisbelönta dokumentär ”Den fastspända  flickan.”

Gellert Tamas har ytterligare spätt på kritiken mot Hanne Kjöller efter  att ha specialstuderat en ledare om Husby-kravallerna från den 24 maj.

Han  tar upp att hon hävdar att Husby har legat i medieskugga och bygger det  på en sökning i arkivet Presstext, men problemet är att många av  artiklarna handlar om andra orter i Sverige som också har Husby i sitt  namn – endast 376 av 1 176 artiklar handlade verkligen om området  Husby, där kravallerna pågick, enligt Gellert Tamas.

Han tycker också att mycket av felet ligger hos DN:s förre chef för ledarredaktionen, Peter Wolodarski.

”Han  underlät inte bara att att bygga in sedvanliga redaktionella  kontrollmekanismer, han frångick dessutom grundläggande publicistiska  regler i sitt försvar av Kjöllers återkommande misstag. När jag  exempelvis, utifrån de pressetiska reglerna, krävde en rättelse av  Kjöllers påhittade citat vägrade Wolodarski en rättelse med motiveringen  att det skulle bli ”obegripligt för läsarna.”

Peter Wolodarski vill dock inte besvara kritiken, utan hänvisar till DN:s nuvarande chef för ledarredaktionen Johannes Åman.

Jo, men kritiken är direkt riktad till dig och har ju att göra med när du var chef för ledarredaktionen?
Det blir ju konstigt att få honom att besvara kritik som är direkt riktad mot dig så att säga.

”Många  vill att jag ska kommentera allt möjligt… Johannes är Hannes chef och  bör få en chans att svara.” skriver Peter Wolodarski i sitt i svar på  vår förfrågan.

Resumé har sökt Johannes Åman.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.