Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Xtra Helsingborg blir City

Publicerad: 28 maj 2008, 14:20

Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad fördjupar sitt samarbete och bildar ett gemensamt servicebolag för sina gratistidningar. Xtra Helsingborg byter namn till City men förblir helägd av Helsingborgs Dagblad. City Malmö och Lund fortsätter som en Sydsvenskan-ägd tidning.


Det klubbades igår vid Helsingborgs Dagblads styrelsemöte och idag vid Sydsvenskans styrelsemöte. Beslutet innebär att de två tidningarna fortsätter med separata redaktioner och redaktionsledningar men att man bildar ett gemensamt servicebolag för annonsförsäljning, administration och distribution.

Sydsvenskans vd Johan Ståhl säger till Resume.se att Xtra Helsingborg byter logga och namn i samband med förändringarna.

City börjar alltmer likna ett franchisebolag – nu blir det tre editioner av City som alla har olika ägare, även om Bonnier äger både Stockholms- och Malmöeditionerna genom olika bolag.

Affären blev klar efter en tids utredningsarbete som letts av Xtra Helsingborgs tidigare chefredaktör Kersti Forsberg. Hon säger till Resume.se att Xtra Helsingborg blir en edition av City men med fortsatt fokus på lokalt material. Åtta heltidstjänster används idag till att producera Xtra Helsingborg – samtliga redaktionella – och förhandlingar ska inledas mot slutet av veckan.

Det nya bolaget kommer att heta City Skåne och vara baserat i Malmö. City Malmö Lunds vd Jakob Ståhl blir vd och Kersti Forsberg blir affärsutvecklare.

– Vi gör detta för att vi vill gå vidare med ett starkt befintligt varumärke med utvecklingsmöjligheter, säger hon till Resume.se.

Innebär det fler editioner i Skåne?
– Det kan det mycket väl innebära.

Hur har Punkt SE och Metro-affären påverkat er?
– Beslutet blev lättare att fatta. Det blir ett renare läge med två starka aktörer på den svenska gratistidningsmarkanden, ur ett nationellt perspektiv.

Kände ni att Xtra Helsingborg inte var ett tillräckligt starkt varumärke när marknaden konsolideras?

– Lika mycket som det har varit en framgångssaga när det gäller läsare och allmän respons så har det varit svårt att få lönsamhet i Xtra Helsingborg, säger Kersti Forsberg.

Xtra Helsingborg kommer ut med ytterligare 20 nummer. En vecka efter midsommar tar man som tidigare planerat ett sommaruppehåll. Den 1 augusti får helsingborgsborna läsa sitt första exemplar av City. Ansvarig utgivare blir Mikael Nestius.

Citys Malmö/Lund-edition blev en del av Sydsvenskan i vintras, då Bonnier gjorde en rockad. Det handlade inte om något köp utan snarare om ett övertagande av ansvaret för tidningen.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.