Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Yahoo i tvist med Facebook

Publicerad: 28 februari 2012, 08:16

Yahoo hotar med att dra in Facebook i ett patentbråk. Bakgrunden är att Yahoo hävdar att man äger rättigheterna till immateriella tillgångar som är centrala för Facebooks verksamhet.


Ämnen i artikeln:

FacebookYahooGoogleFinancial Times

Patentkravet kommer endast ett par månader innan Facebook ska  börsnoteras. Och enligt Financial Times ger detta Yahoo en  förhandlingsfördel samt möjlighet att få till stånd en ägarandel i  Facebook:
"Yahoo har ett ansvar till aktieägarna, anställda och  andra intressenter att skydda sina immateriella rättigheter", meddelade  Yahoo i ett uttalande.

Yahoo menar att det finns två vägar att gå.   Antingen ingår man en uppgörelse med Facebook kring licensbiten, i  annat fall är man tvungen att ta steget vidare för att: "skydda sina  rättigheter".

Enligt Financial Times källor rör bråket cirka 10-20  patent som täcker alltifrån social networking till annonsering och  personalisering av information.

Facebook har meddelat att man fått  vetskap om det hela först i måndags och att man därför inte har haft  tid att fullt ut utvärdera kraven från Yahoo.

Enligt Financial  Times är bråk kring immateriella rättigheter något ganska nytt för  Facebook, men det mesta pekar på att detta kan bli vanligare framöver  eftersom Facebook endast äger 56 patent som skyddar bolagets rättigheter.

Facebook  har dock skickat in 410 patentansökningar i USA enbart under de senaste  18 månaderna enligt M. Cam, vilket är en kapitalförvaltare med en rad  webbolag i sin portfölj – bland annat Amazon.

Yahoo har tidigare bråkat med bolag inför deras börsnotering, bland annat Google i samband med dess börsnotering år 2004.

Yahoo  hade köpte Overture, vilka utvecklar annonser för sökmotorer, och man  lyckades övertala Google att betala 2,7 miljoner aktier för att få  använda Overtures teknologi.

Enligt en person som är insatt i  Yahoos verksamhet är dock inte de nya kraven på Facebook ett resultat av Facebooks stundande börsnotering, utan snarare en effekt av att Yahoos nye  chef, Scott Thompson, försöker få full snurr på Yahoos verksamhet.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.