lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

YEN kritisk mot Fuskbyggarna

Publicerad: 8 februari 2013, 08:35

Martin Timells Fuskbyggarna får kritik för dold kamera

Yrkesetisk nämnden kritiserar progammet Fuskbyggarna för att dold kamera används som rutinmetod.

Ämnen i artikeln:

FuskbyggarnaTV4

KB

Krister Berntsson


Det är en represntant för ett byggföretag som granskas i ett kommande avsnitt av TV4s "Fuskbyggarna" som anmält två av programmets journalister till Journalistförbundets yrkesetiska nämnd, YEN.

Anmälaren utsattes för dold kamera av två journalister som utgav sig för att vara tänkbara kunder till byggföretagaren. Han spelades då in med dold kamera. Han anser sig också utsatt när ett TV-team plötslig kommer in och börjar ställa frågor om ett tidigare arbete han han av programmakarna anses ha misskött.

Yen delar inte anmälarens åsikt om vad han blivit utsatt för men är i sitt beslut kritisk mot hur Fuskbyggarna regelmässigt använder dold kamera och överraskningsintervjuer i programformatet och skriver i sitt beslut:

"Nämnden är kritisk till att redaktionen i programformatet har lagt in inspelning med dold kamera och en överraskningsintervju, arbetsmetoder som bör användas sparsamt och när en journalistisk bedömning gjorts att informationen inte går att få på annat sätt.
Överraskningsintervjun menar nämnden också är att riskera utnyttjande av ovana intervjuobjekt. Ett missbruk av dessa arbetsmetoder skadar den journalistiska trovärdigheten."

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev