Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

YouGov kritiseras för SD:s rekordmätning

Publicerad: 20 augusti 2015, 06:41

Torbjörn Sjöström, vd Novus.

Foto: Skärmdump Twitter

Opinionsinstitutet YouGov kritiseras för sin senaste partimätning, Elle och Kicks i samarbete och Stefan Holm kräver bensinföretag på kvarts miljon för reklamjingel. Det är några av nyheterna i dagens Morgonsvep.


Ämnen i artikeln:

ElleOla SigvardssonYougovMorgonsvepetSchibstedPiratförlaget

Sverigedemokraterna är Sveriges största parti, enligt en undersökning som YouGov idag presenterat i Metro. Men mätningen får kritik från flera håll och experter varnar för vad resultatet kan leda till.

SD mäterenligt YouGov på 25,2 procent och Socialdemokraterna kommer efter med 23,4 procent. Resultatet baseras på intervjuer med 1 527 personer som delvis är utvalda genom en webbpanel där man själv får anmäla sig. SVT, SR och Expressen är några av de medier som undviker att använda YouGov, just på grund av metoden.

En av de som varnar för mätmetoden är statsvetaren Andreas Johansson.

– Problemet med Yougov är att de inte använder sig av slumpmässigt utvalda personer. Detta är en självrekryterad panel där vi inte vet på vilket sätt de svarande avviker från befolkningen i stort, säger han till Expressen.

Novus vd Torbjörn Sjöström skriver på Twitter:

”Ta det lugnt och andas :) Innan augusti är slut kommer vår väljarbarometer. Så här långt ser den dramatisk ut, men inte så dramatisk”.

Elle och Kicks startar webbshop

Aller media tar ett nytt grepp om content. Nu startar modetidningen Elle webshopen Elle Shop Beauty tillsammans med skönhetskedjan Kicks.

I shopen handplockar Elle:s skönhetsexperter varor ur Kicks sortiment. Varorna som besökarna väljer fastnar för läggs i en varukorg för köp på Kicks.se.

– Att välja KICKS som samarbetspartner var givet eftersom de både är störst inom skönhet och en auktoriserad återförsäljare av skönhet på nätet, säger Cia Jansson, ELLEs chefredaktör, i ett pressmeddelande.

Liknande samarbete har skett när Aftonbladet startade webbshoppen The You Way med frisören Steve Terry och hans frisörsalong You.

Elle Beauty Shop öppnade den 17 augusti.

Stefan Holm kräver företag på en kvarts miljon för reklamjingel

Före detta höjdhopparen Stefan Holm stämmer bensinföretaget St1 på 250 000 kronor efter att de använt en pastisch på hans guldhopp från OS 2004 i en radioreklam.

Det gäller referatet från radiokommentatorn Tommy Åström:

Ja! Han klarar! Han klarar! Stefan Holm! Jag tror att det är ett OS-guld! Det är långt kvar, men det kan räcka, skrek Åström under sändningen.

St1 valde i fjol att använda sig av referatet, men kallade Stefan Holm för ”Stefan Wong”.

Holm reagerade dock på tilltaget och väljer nu att stämma St1 på en kvarts miljon.

– Jag tycker att ska man använda mitt livs största idrottsögonblick så ska man väl åtminstone fråga om lov först, säger Stefan Holm till Expressen.

Piratförlaget köper ut Schibsted från Bokon

Piratförlaget köper ut Schibsted och ”De Oberoende” (Lindh & Co, Atlantis, Leopard med mera) från e-bokssajten Bokon.

Bokon grundandes 2012. Enligt Carl Hamilton, styrelseordförande för Piratförlaget, har ägarna diskuterat uppdelningen sedan december 2014.

– Schibsted har gjort en stor strategiomvandling och efter långa diskussioner har vi landat i att Piratförlaget nu själva tar över Bokon och driver vidare sajten. Vi vill vara en del av den digitala framtiden för böcker, säger han till Svensk Bokhandel.

Främlingsfientliga sajters genomslag – fara för yttrandefriheten enligt PO

Resumé berättade igår om Martin Borgs granskning som visade att främlingsfientliga sajter som Avpixlat, Fria Tider och SD-vänliga Nyheter Idag hade lika många delningar i sociala medier än SVT och SR:s sajter ihop i samband med dubbelmordet på Ikea i Västerås.

Pressombudsmannen Ola Sigvardsson säger i en intervju med TT att han oroas över hur sajter med politiska motiv påverkar de traditionella medierna och menar att yttrandefriheten äventyras.

– Traditionell journalistik präglas av en vilja att förutsättningslöst söka efter sanningen och göra det så gott det går. Yttrande- och tryckfriheten är något som vi inte kan ta förgivet. Politikerna ger oss rätten att trycka och yttra oss, men kräver att vi gör det på ett ansvarsfullt sätt. Om vi inte gör det, kanske friheten inskränks, säger han till TT.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.