Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Youtube attackeras av tusentals artister

Publicerad: 1 juli 2016, 05:49

Max Martin och Tove-Lo är två av artisterna och låtskrivarna som protesterar.

Foto: Wikimedia Commons

Artister och låtskrivare kräver att EU-kommissionen agerar, svenskarna laddar ner mest i Norden News55 gör nyemission. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

News55Youtube

Youtube attackeras av tusentals artister...
Ett upprop har lämnats in till EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Där varnar tusentals artister och låtskrivare, däribland Max Martin, Tove Lo och Swedish House Mafia, för ett värdegap som skapats av tjänster som Youtube, rapporterar Financial Times. De vänder sig mot att användare kan lägga upp deras alster vilket underminerar rättigheterna och därmed även deras inkomster.
"Situationen skadar inte bara dagens artister och låtskrivare. Den hotar också överlevnaden för nästa generation av skapare samt livskraften och mångfalden av deras arbete" skriver de enligt DN.

Artisterna vill att politikerna i EU agerar för mer rättvisa villkor i samband med den revision av upphovsrättigheter som pågår inom unionen. På Youtubes sidan försvarar man sig med att de betalat över tre miljarder dollar till musikindustrin och kämpar hårt för att skydda deras rättigheter.

...och svenskar laddar ner mest illegalt
Sverige är det land i Norden där man i störst utsträckning använder illegala tjänster för att se eller ladda ner tv och film. Det visar en färsk undersökning som Mediavision har gjort på uppdrag av Sveriges Videodistributörers Förening, skriver TT. 28 procent av den svenska befolkningen gör sig skyldiga till illegal fildelning och strömning via sajter som Piratebay och Dreamfilmer, medan motsvarande siffror i grannländerna är 18 procent i Norge, 10 procent i Danmark och 8 procent i Finland.

News55 gör nyemission och köper Seniorevent
Nyhetssajten News55, som startades i fjol av Artur Ringart och Fredrik Lundberg, gör en nyemission. Enligt Breakit är målet att ta in fem miljoner kronor. Samtidigt köper de verksamheten Seniorevent som startade 2014 och är av Sveriges största anordnare av events för seniorer på lokal, regional och nationell nivå.
– Äntligen får vi förverkliga den idé som funnits med sedan start – att utöka vår digitala verksamhet med en fungerande event-organisation och därmed skapa fler intressanta evenemang och attraktiva produkter för vår målgrupp, säger Fredrik Lundberg, som i samband med förvärvet även tillträder som vd för bolaget, i en kommentar.

Myndigheter lägger mer pengar i Almedalen
På söndag drar politikerveckan i Almedalen igång, och svenska myndigheter satsar mer pengar än någonsin på sina aktiviter i Visby, visar SVT:s granskning. På fyra år har deras kostnader ökat med 50 procent. Flera aktörer är kritiska mot att kostnader för bland annat boende och resor har ökat.
– Smärtgränsen är nådd, både vad gäller kostnader och antalet evenemang. Jag tror att det är en bild som delas av flera myndigheter. Almedalsveckan är en värdefull plats för oss än så länge, men vi utvärderar varje år, säger Linda Carlsson, kommunikationschef vid Stockholms universitet till SVT.

Viasat jublar över Zlatans flytt
Igår blev det officiellt att Zlatan Ibrahimovic går till Manchester United. Det betyder att Viasat, som sitter på rättigheterna till Premier League, är glada.
– Zlatan varje vecka i ett av världens mest klassiska lag i vår mest populära liga är förstås fantastiska nyheter för oss och våra tittare, säger Viasats sportchef Per Nunstedt till Expressen.
Viasat kommer att sända matcherna i webbkanalen Viaplay och i den nystartade tv-kanalen Viasat Sport Premium.

Facebook skrotar Paper
Appen Paper lanserades 2014 som ett alternativt sätt att uppleva Facebook. Till utseendet liknade den en tidningsapp likt Flipboard. Men succén har uteblivit och nu har Facebook bestämt sig för att skrota den, rapporterar Techcrunch. Appen har inte varit en av de mest 1 500 nedladdade i Apples appbutik sedan december 2014 och någon Androidversion dök aldrig upp.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

News55Youtube

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.