Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Youtube kovänder om corona-annonsering

Publicerad: 13 mars 2020, 08:36

YouTube har drastisk U-sväng efter sitt beslut om att inte göra det möjligt att tjäna pengar på videor som rör coronavirus-utbrottet förra månaden.


Ämnen i artikeln:

CoronavirusetYoutubeBrand Safety

För några veckor sedan tog Youtube beslutet att innehållsskapare som publicerar filmer om det nya coronaviruset inte ska kunna tjäna pengar på annonser i anslutning till filmerna. Videostreamningstjänsten hänvisade beslutet till att virusutbrottet kategoriseras under ”känsliga händelser”.

Efter att ha minimerat risken att råka ut för en liknande brand-safety-skandal som företagets har varit föremål för under de senaste åren, där annonsörer hamnat i en oväntat skadlig miljö, väljer nu plattformen att tillåta annonsering i samband med ”pålitliga källor”. Det skriver The Drum


– Under de kommande dagarna kommer vi att möjliggöra annonser för innehåll som diskuterar coronavirus på ett begränsat antal kanaler, säger Susan Wojcicki, Youtubes vd.

Villkoret är att innehållskaparna tydligt självcertifierar och en rad nyhetspartners.

– Det är uppenbart att denna fråga nu är en pågående och viktig del av vardagssamtalet, och vi vill se till att nyhetsorganisationer och skapare kan fortsätta producera kvalitetsvideor på ett hållbart sätt, säger hon.

Youtube har under de senaste veckorna haft ögonen på sig eftersom många befarat att streamingtjänsten kan bli en platttform för desinformation troll och konspirationsteoretiker kring coronaviruset. Google har vidtagit flera åtgärder och prioriterar autentiserade källor i samarbete med Facebook och Twitter.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.