Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Youtube-stjärnor i uppror mot Splays villkor

Publicerad: 27 juni 2016, 12:06

Vigor Sörman, vd på Splay, och Axel Palm på Paradime.

Foto: Andreas Elgstrand och pressbild.

Talangnätverket Splay får just nu hård kritik för sina villkor i avtalen med sina innehållsskapare. Protesterna kan innebära ett hårt slag för bolaget. – Mycket kommer hända under de kommande 24 timmarna, säger Youtube-profilen Axel Palm.


Ämnen i artikeln:

JockiboiVigor SörmanUnited ScreensYoutubestjärnaAxel PalmYoutube

Det var igår som Youtube-stjärnan Alexander Petrovic (alias "Grannen Alex") gick ut med ett öppet inlägg till sina drygt 100 000 följare på Instagram där han berättar om sin konflikt med Splay.

"Som ni märkt har jag inte gjort så mycket videos sista tiden då jag mått väldigt dåligt över situationen med SPLAY! Har bett om att få avsluta mitt avtal där då jag är extremt missnöjd som så många andra då dom rent ut sagt inte gör ett skit utan bara lurar folk på pengar. Så nu vet ni hur allt ligger till, Så nu håller vi alla tummar att jag kan få bryta detta avtal och få ett nätverk som faktiskt bryr sig och vill hjälpa mig på riktigt!" skriver han.

I förra veckan gjorde även komikern Carl Stanley ett liknande inlägg. I båda fallen uppmanar de sina följare att spamma Splays postningar på Instagram med hashtags som #LåtGrannenAlexGåUrSplay. Båda säger sig vara inlåsta i sina avtal mot sin egen vilja.

Med anledning av missnöjet har den fristående Youtube-profilen Axel Palm publicerat ett långt öppet brev om problemen med talangnätverkens villkor. Kritiken gäller avtal med bindningstid som automatiskt förlängs, men också managers som inte levererar som utlovat.

Axel Palm väljer att uttala sig generellt eftersom han tidigare haft avtal med ett icke namngivet bolag. Själv är han i färd med att bygga upp byrån Paradime, vilket Resumé tidigare har berättat om.
– Även om jag lyckades gå ur och är nätverkslös nu har jag en sekretessklausul som fortfarande gäller, säger han till Resumé.

Som juridikstudent har han viss koll på vad som gäller vid avtalsskrivning, och dessutom har han goda kontakter i Youtube-communityt. Axel Palm berättar att kritiken mot Splay kommer att intensifieras inom kort.
– Sveriges största Youtubers kommer att gå ut och säga att det här är skit, att man inte kan hålla på så här, säger han.

Axel Palm syftar på Joakim "Jockiboi" Berg vars Youtube-kanal har en halv miljon prenumeranter och som är bästa vän med Alexander Petrovic. Han säger också:
– Jag vet Guldtubenvinnare som är signande till Splay som ansökt om uppsägning efter mitt brev.

Och mer är enligt uppgift på gång.
– Det är verkligen en stor happening nu som kommer att arta sig de närmaste 24 timmarna. Det handlar dels om ungdomar som är fast i avtal som de inte kan komma ut ur, och dels följare till Jockiboi som är väldigt inflytelserik i det här communityt. Ingen kommer att vilja vara med i ett "bad will-nätverk", så jag gissar att det är väldigt stressigt på Splay nu.

Hur kommer det sig att du skrev brevet?
– Många drabbade är unga och ointresserade av den typen av frågor. Under det senaste året har jag fått rollen att vara deras röst när de inte kana tala för sig själva. Som nätverkslös upplever jag mig själv som mer objektiv i att kommentera det hela.

Hur ser du på skillnaden i avtal mellan olika Youtube-nätverk i Sverige?
– Jag kan inte kommentera det i nuläget.

Vad tror du kommer att hända framöver?
– Många nya Youtubers kommer nog dra sig för att gå med i nätverk, alternativt bli mer uppmärksamma på avtalen. Fler kommer att bryta sig loss och istället ha direktkontakt med Youtube, alternativt byta till United Screens eller ENT.

Splays vd Vigor Sörman säger sig inte känna till detaljerna i kontrakten som de båda talangerna Alexander Petrovic och Carl Stanley har.
– Våra avtal ser olika ut. Vi jobbar med över 600 talanger av olika storlek. Beroende på hur stor du är har du olika behov. Vi strävar efter att vara schysta och rättvisa i avtalen, samtidigt som det är av stor vikt att kunna jobba långsiktigt. Vi investerar i våra talanger och många av projekten vi gör med annonsörer kan ligga sex månader fram i tiden. Om båda parter är nöjda blir också samarbetet bra, säger han.

Jobbar ni med automatisk förlängning av era avtal?
– Våra avtal ser olika ut, men har alltid möjlighet att säga upp det under en period, annars blir det automatiskt förlängt. Men vi jobbar med löpande utvärderingar med om hur det känns, och om man är missnöjd med sitt avtal vill vi att man hör av sig. Då kan vi tillsammans förbättra och förändra.

Enligt Alexander Petrovic utsago har Splay nyligen släppt samarbetet med Jockiboi och hans flickvän Jonna Lundell, sedan de hade uttalat sitt missnöje med villkoren. Vigor Sörman säger att Splay inte har något löpande avtal med Youtube-stjärnan. Däremot har de jobbat ihop med olika projekt, bland annat TV3-programmet "Jockiboi och Jonna i nöd och lust".
– Vår målsättning är att vara det bästa och mest professionella nätverket. Därför jobbar vi långsiktigt för att verkligen hjälpa de talanger vi tar in med att bygga en affär kring det de gör, men också hjälpa dem att ta nästa steg i karriären.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.