Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Youtube-succé för Borgs skatteslösarprojekt

Publicerad: 8 september 2014, 09:17

Författaren till "365 sätt att slösa med dina skattepengar", Martin Borgs, gör succé på Youtube med dokumentären "Någon annan betalar – En film om slöseri med dina skattpengar".


Ämnen i artikeln:

Martin Borgs

Filmen lades ut i torsdags och är redan uppe i drygt 93 000 visningar.
- Det är helt fantastiskt. Vi talar ju om en lång dokumentär och inte något litet videoklipp, säger Martin Borgs.

Filmen är ett ett så kallat crowdfounding-projekt där samhällets medborgare har gått in med pengar för att dokumentären ska kunna bli av.

775 personer gick in med totalt 550 000 kronor, enligt Martin Borgs.

Det var också den gruppen som fick den första visningen av filmen – han bränner bland annat upp sitt skägg i filmen och tar upp alltifrån en dimmaskin i en rondell till att EU jagar efter Storsjöodjuret.

- Det kom väl cirka 400 av donatorerna på premiären. Man ville ju leva upp till deras förväntningar så det var en riktig anspänning, säger Martin Borgs.

Han är dokumentärfilmare och driver produktionsbolaget 922 Stories.

Han arbetar också som Slöseriombudsman på uppdrag av Skattebetalarnas förening och följs av över 45 000 människor på Facebook.

Martin Borgs ligger tidigare bakom filmer som "Överdos – en film om nästa finanskris".

- Alla mina tidigare filmer har ju släppts för tv, men den här gången ville jag gå direkt på Youtube och hade ingen aning om hur det skulle gå. Om jag får välja mellan tv och Youtube så väljer jag utan tvekan det sistnämnda. Man får en helt annan dialog. Jag har fått hundratals kommentarer, säger Martin Borgs.

Han tycker att det är extra roligt att filmen lockar till så mycket uppmärksamhet trots att det är så mycket annat ute när det är så kort tid kvar till riksdagsvalet – det sker på söndag.

Martin Borgs menar att det inte finns så många som granskar makten på det sättet som han gör och uppger att han har inspirerats av Jan Troells "Sagolandet" från 1980-talet.

- Det är en berättelse om Sverige genom ett antal berättelser. Det är både sorligt och roligt så man vet inte riktigt om ska skratta eller gråta. Det är samma känsla som jag har när jag tittar på slöserierna i min film, säger Martin Borgs.

Du fick in 550 000 kronor för att göra filmen. Hur mycket blev över?
- Jag ligger nog back lite fortfarande, haha. Men det är första gången jag har finansierat en film via crowdfounding och det har verkligen varit bra att kunna få finansieringen direkt från publiken, säger Martin Borgs.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Martin Borgs

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.