Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Youtube tar krafttag mot otäcka parodier på barnserier

Publicerad: 15 november 2017, 09:11

Efter en långdragen debatt och oroliga föräldrar meddelar Youtube att man kommer flagga, granska och begränsa innehåll som är olämpligt för barn. Även om klippen inte bryter mot plattformens bredare riktlinjer.


Ämnen i artikeln:

YoutubeBarnGoogle

Greta Gris är en populär figur bland barn. I ett välsett klipp på Youtube blir hon plötsligt jagad av sina mamma med en blodigt baseballträ. Klippet slutar i ett blodbad. Parodiklippen med Greta Gris eller Peppa Pig som originalkaraktären heter har uppemot fyra miljoner visningar på Youtube.

Att lämna sitt barn med paddan framför Youtube innebär alltid risker för otäcka klipp. Inte sällan börjar klippen som cirkulerar på nätet som ett vanligt avsnitt av ett barnprogram för att sedan övergå till saker som kan vara skrämmande för barnen.

I förra veckan presenterade Youtube ett årgärdsprogram mot olämpligt innehåll i barnvideor efter anklagelser om att den Google-ägda plattformen banar väg för "en infrastruktur av våld". Det skriver The Guardian.

Med den nya policyn kommer innehåll som använder karaktärer i familjeunderhållning på "ett olämpligt sätt" såsom parodifilmerna med Greta Gris att få en åldersgräns. Dessa klipp kommer också att tas bort barnversionen av plattformen, Youtube Kids, där användarna måste få sina föräldrars godkännande om de är under 13 år. Plattformen har sedan tidigare en policy som gjort att innehållsskapare inte kan tjäna annonspengar på den här typen av klipp.

Innehåll med åldersgräns kan inte ses av användare som inte är inloggade och är under 18 år.

För att innnehåll ska få en åldergräns krävs det att klippet har flaggats av en användare. Sedan kommer någon av Youtubes tusentals moderatorer världen över att göra en genomlysning av innehållet.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

YoutubeBarnGoogle

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.