söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Youtubechefens favoritkanaler

Publicerad: 16 december 2011, 13:53

Allt fler annonsörer använder sig av egna varumärkeskanaler, brand channels, på Youtube.
– Många svenska företag ligger i framkant vad gäller brand channels, säger Peter Nordlöv, kommersiell chef på Youtube.

Ämnen i artikeln:

MediaMedier

CS

Christian Ström


Under 2011 har allt fler annonsörer satsat på Youtube. Det vanligaste är att äga förstasidan eller jobba med pre-rolls men under 2011 arbetar de stora annonsörerna också betydligt mer frekvent och mer kreativt med brand channels, egna varumärkeskanaler, menar Peter Nordlöv, kommersiell chef på Youtube Sverige.

– Vi har sett ett stort ökat intresse bland de svenska annonsörerna generellt sett vad gäller YouTube. Vi har även många svenska företag som ligger i framkant vad gäller brand channels, säger han.

Det finns ingen statistik för hur många svenska företag som i dag använder sig av brand channels. Tittar man på antalet svenska YouTube-kanaler totalt så har de ökat med 1 500 procent sedan januari 2010, enligt statistik från Google.

Här är de fem svenska brand channels som Peter Nordlöv tycker utmärkt sig mest under året.

Vad tycker du? Rösta på din favorit.

H&M

Peter Nordlöv: Always on-strategi, YT-kanalen är lika självklar som H&M:s hemsida. Jobbar med extremt mkt videoinnehåll och driver trafik hit från övriga kanaler. YouTube Versace-kampanjen var en av årets absolut mest hyllade internationellt sett.

ICA

Peter Nordlöv: Under kampanjen "ICA kompispris" var YouTube huvudhub. ICA integrerade detta med TV och sociala medier och lanserade dessutom en helt ny look på sin brand channel. De lyckades få det mest delade och sedda YouTube-klippet i Sverige under kampanjperioden (över 1 000 000) vilket var all-time-high.

Carlsberg

Peter Nordlöv: I kampanjen "unbottle yourself" var video och mobilt kärnan. Carlsberg var först i Sverige med att använda YouTube som avancerad kampanjhub, på ett nyskapande och trafikdrivande sätt. I YouTubes internationella organisation har denna kampanj rullat frekvent som ett best in case i världen.

McDonald's

Peter Nordlöv: McDonald's har redan stor räckvidd för sitt varumärke och behövde istället bli mer relevant för sin målgrupp. Med hjälp av sin YouTube-kanal ville man bli mer engagerade och skapa tillit. Kanalen, som är en hub tillsammans med sociala medier, har gjort att man skapat betydligt mer engagemang och samtidigt nått en annan målgrupp än TV.

Felix

Peter Nordlöv: Har hyllats för sin enkelhet, sitt kreativa videoinnehåll och sina kampanjrelaterade aktiviteter genom YouTube. För ett varumärke och produkter som inte är så traditionellt förknippade med videoinnehåll har man genom sin kreativa YouTube-kanal lyckats bygga sitt varumärke och nå en bredare publik.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev