Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Yrkar på fängelse för hot mot Aftonbladetskribenter

Publicerad: 2 maj 2017, 13:49

I dag inleddes rättegången mot den kvinna som åtalats för att ha hotat Aftonbladetskribenterna Lisa Röstlund och Lisa Bjurwald.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetJuridik

I slutet av sommaren 2016 skickade den 54-fyriga kvinnan en rad hotfulla mejl till de två skribenterna. Till Lisa Röstlund skrev kvinnan bland annat "Vi ska döda er och hade gärna skurit sönder dig så att du inte avlar horungar". Till Lisa Bjurwald ska hon bland annat ha skrivit "ska bli underbart att se er djävla leninistluder halshuggas".

Enligt Magnus Ringman, stabschef på Aftonbladet, var tidningens arbete för att fastställa kvinnans identitet avgörande för att hoten skulle leda till åtal.

Åklagare Malin Arnetoft anser att mejlen är ett hot mot demokratin då de riktar sig mot journalister, och yrkar därför på ett kortare fängelsestraff.

– Hon vet vad hon gjort och hur det skulle uppfattas. Att hon inte skulle ha förstått att hon begår en brottslig handling är uteslutet, sade åklagaren i rättegångssalen enligt Medievärlden.

Den åtalade kvinnan dök inte upp vid förhandlingarna och närvarade heller inte via länk. Hon har i förhör sagt att hon tycker att det är en rättighet att få uttrycka sig som hon gjort, oavsett vad man tycker om innehållet.

Hennes försvarsadvokat anser att innehållet i mejlen är olämpliga, men att de inte går att se som allvarliga hot. I första hand yrkar försvarsadvokaten på en friande dom.

Kvinnan är misstänkt för olaga hot, dom faller klockan 11 den 9 maj.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

AftonbladetJuridik

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.