Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag13.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Media

Ytterligare personkoppling till Ove Joanson i SR-styrelsen

Publicerad: 18 Mars 2015, 15:16

Ove Joanson är ordförande i ägarstiftelsen.

Foto: Andreas Elgstrand.

Tomas Brunegård är inte de enda personen i Sveriges Radios styrelse som Ove Joanson tidigare jobbat för. När styrelseledamoten Ole Mølgaard var chef för Köpenhamns handelshögskolas mediechefsutbildning var Ove Joanson deras rådgivare. – Det var ett obetalt uppdrag, säger han.


Ämnen i artikeln:

Ove JoansonSveriges Radio

Ove Joanson har de senaste två veckorna fått mycket kritik för utnämningen av Stampens förre koncernchef Tomas Brunegård till Sveriges Radios Styrelse. En av anledningarna var Resumés uppgifter om att Joanson tidigare arbetar som konsult för Stampen. Ett uppdrag han genom åren fakturerat miljonbelopp för.

Senast i dagens DN Kultur konstateras att insynen i förvaltningsstiftelsen som utser styrelsen i public service-bolagen, där Ove Joanson är ordförande, är starkt begränsad. "Ett system som bäddar för svågerpolitik" enligt tidningens kulturchef Björn Wiman.

Men Tomas Brunegård är inte den enda personen i SR-styrelsen som Ove Joanson tidigare har arbetat för. Förra våren valdes dansken Ole Mølgaard in i styrelsen. Vid den tiden var han programdirektör för mediechefsutbildningen vid Köpenhamns Handelshögskola, och hade sedan tidigare tagit in Joanson i skolans advisory board.

Uppdraget var obetalt och gick ut på att ge synpunkter på och förbättra deras utbildning, samt bidra med kontakter till branschen. När Resumé frågar Ove Joanson om saken tycker han att det knappast kan kallas för jäv.  
– Det var obetalt uppdrag, utan något inflytande. Dessutom kände jag honom dessförinnan, säger han och tillägger att han var på två möten. Uppdraget har han nu lämnat.

Ole Mølgaard har tidigare varit utvecklingschef och kanalchef på DR (Danmarks public service).   Den nuvarande programdirektören för mediechefsutbildningen på Köpenhamns Handelshögskola är Louise Rygaard Jonas. Hon bekräftar att Ove Joansons uppdrag var obetalt.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Ove JoansonSveriges Radio

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.