torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Zlatan kritiserar svenska medier: ”det handlar om rasism”

Publicerad: 8 januari 2018, 07:01

Zlatan Ibrahimovic.

Ibrahimovic till attack mot svenska medier, BBC-topp lämnar på grund av löneskillnader och kritik mot Lotteriinspektionen.

Ämnen i artikeln:

LotteriinspektionenBBCZlatan IbrahimovićMorgonsvepet

Julia Lundin

julia.lundin@resume.se


Zlatan kritiserar svenska medier: ”det handlar om rasism”
Manchester Uniteds Zlatan Ibrahimovic anser att svenska medier har behandlat honom illa genom åren. Det berättar han i en dokumentär med franska Canal Plus, som Aftonbladet hänvisar till.

Zlatan anklagar nu medierna för ”undermedveten rasism” och att kritiken som riktats mot honom genom åren handlar om hans bakgrund.

– Jag var inte som de andra, jag var inte blond, hade inte svensk vit hud, säger Zlatan Ibrahimovic och fortsätter:

– Det handlar om rasism. Jag säger inte att det här är rasism, men det finns ”under cover”-rasism, det är jag hundra procent säker på. För jag är inte Andersson eller Svensson. Om jag hette så skulle de försvara mig även om jag rånade en bank, säger han.

Ibrahimovic berättar att han därför har ändrat sin strategi mot medierna genom åren, och blivit mer stängd, eftersom ”medierna senare stack honom i ryggen”. Dokumentären sändes i Frankrike igår.

BBC-topp lämnar på grund av lönegap
BBC:s Kinaredaktör Carrie Gracie lämnar bolaget efter 30 år och hänvisar i ett öppet brev till löneskillnaderna mellan män och kvinnor på företaget. Carrie Gracie skriver att BBC går igenom en förtroendekris sedan det i somras avslöjades att henne manliga kollegor tjänar betydligt mer än kvinnorna. BBC slår ifrån sig uppgifterna om att detta ska vara systematiskt.

Kritik mot Lotteriinspektionen – ”hotar fria medier”
Ett journalistikens mörker riskerar att sprida sig över Sverige om inte Lotteriinspektionen besinnar sig med sina vitesförelägganden. Det skriver Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare på branschföreningen för onlinespel, och Per Hultengård, chefsjurist på TU i Di debatt.

Lotteriinspektionen tar inför 2018 krafttag och skickar ut ett stort antal vitesförelägganden, och de båda menar att ”det är ett hot som riktas mot våra fria medier, framför allt med tanke på licenssystemet som är på gång och som behandlar alla spelbolag lika”.

Therese Lindgren tar en paus från Youtube
Youtube-stjärnan Therese Lindgren har beslutat att ta en paus från kanalen sedan hennes panikångestattacker, som hon lidit av i flera år, har kommit tillbaka. Hon berättar i en video att hon har tappat orken under hösten.

– Jag känner igen varningssignalerna. Jag har isolerat mig, säger hon.

Det är oklart när hon kommer tillbaka.

SVT-profil död
SVT-journalisten Christoffer Barnekow har avlidit. Barnekow var känd för sina intervjuprogram i SVT och var bland annat med i programmen ”Bildjournalen”, ”Sommarnattens skeende” och ”Go’ kväll”. Han har även en bakgrund på SR och som kulturskribent på Expressen. Christoffer Barnekow blev 77 år gammal.

Över 13 000 kräver att Alexander Bard sparkas
Instagramkontoto TNKVRT har startat en namninsamling för att ta bort artisten Alexander Bard från Talang-juryn i TV4. Över 13 000 har hittills skrivit på upproret, där Bard anklagas för rasism och sexism. TV4 säger att man inte låter sig påverkas.

”För oss är det viktigt att inte hamna i en situation där vi inte låter personer medverka i våra kanaler grundat på sina åsikter”, skriver Lotta Andersson exekutiv producent för Talang till Nöjesbladet.

Expressen utökar samarbete med CNN
Nu blir Expressen exklusiv partner till CNN, vilket innebär att Expressen kommer synas mer i rapporteringen, det skriver Thomas Mattsson i sin blogg. Samarbetet mellan de båda har pågått sedan 2015, därefter har bland annat ett 60-tal Expressen-journalister utbildats och man har tagit hjälp av varandra vid nyhetslägen.

Omnicom har nått förlikning med tidigare anställd
Efter flera år har Omnicom nu nått en överenskommelse i diskrimineringsfallet mellan den tidigare anställda, DDB-cd:n Matt Christiansen. Han har tillsammans med advokaten Susan Chana Lask stridit mot Omnicom och anklagat dem för trakasserier och diskriminering. Matt Christiansen kommer inte tillbaka till byrån, skriver Adweek.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev