Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration
Media
Publicerad: 5 juni 2012, 11:23
Foto: Claudia Bressiani/Scanpix.
Hans Hultman var presschef under succé-EM hemma i Sverige och brons-sommaren på 1990-talet. Han är tillbaka på posten sedan år 2009 och för Resumé.se berättar han om samarbetet med Zlatan och hur man förbereder ett gäng fotbollsspelare på frågor om den politiska situationen i Ukraina inför avresan till Kiev och fotbolls-EM.
Hans Hultman var presschef under landslagets framgångsperiod i början av nittiotalet. Han tillbringade några år på UEFA och FIFA och kom tillbaka till posten när Erik Hamrén fick förbundskaptensjobbet 2009.
– Jag tyckte att det kändes spännande med en ny utmaning. I samband med en färsk förbundskapten som hade samma inställning till media som Tommy Svensson och en rolig grupp att jobba med. Det var ett nytt lag med många hungriga spelare från U-21-landslaget som påminner lite om det lag som Sverige hade när jag jobbade med landslaget 1990-1997.
Vilken skillnad kan du göra under ett mästerskap. Har du betydelse för framgången?
– Det tror jag. Jag ser mig själv som balansen mellan mediernas krav och spelarnas önskemål. Det gäller att berätta för spelarna vad de behöver göra och vad som inte ingår i deras krav.
För några år sedan talade man om herrlandslaget som "det slutna landslaget". Hur väl stämmer den beskrivningen i dag?
– Jag kan bara svara för hur bilden ser ut under min period. Jag tycker att vi är och har varit väldigt tillgängliga framför allt under tiden i Sverige. Den senaste tiden har jag sett till att medierna byggt upp med material som de kan använda när vi är framme i Ukraina. Både medierna och spelarna vet att det kommer att vara ett helt annat tryck när mästerskapet väl är i gång. Då kommer det inte att finnas samma utrymme.
Som lagkapten måste Zlatan Ibrahimovic ställa upp på fler presskonferenser samtidigt som han är den klart mest lysande stjärnan i landslaget. Kan uppmärksamheten kring honom bli för stor från svenska medier?
– På presskonferensen i går (söndag reds. Anm) sa Zlatan att det var "lite mycket media". Men han sa det med glimten i ögat och han menade nog inte bara för sin egen del. Han kommer att ta ett stort ansvar för laget med att göra mycket media. Det handlar inte bara om journalistik utan fotografering, lagfotografering och porträttfilmning i Greenscreen som är ett krav från Uefa i samband med tv-produktioner. En EM-turnering innebär helt andra krav för spelarna.
Hur ser ditt och Zlatans samarbete ut?
– Det fungerar bra. Vi samtalar innan presskonferenser och jag förbereder honom inför vissa framträdanden, med det är ingen skillnad jämfört med andra spelare. Jag vet hur han fungerar och vad han har för önskemål. Nu inför landskampen mot Serbien (i går reds. Anmärkning) förbereder vi exklusiva intervjuer med TV4 som sänder matchen.
Hur bra är Zlatan på att ta sitt ansvar som lagkapten gentemot medierna?
– Alla ska dra sitt strå till stacken. Zlatan kanske inte ställer upp lika ofta som medierna kanske skulle kunna önska. Men när Zlatan väl ställer upp levererar han alltid, ofta till tio journalister vilket gör att han får bredare spridning.
Vad skulle kunna få relationen mellan landslaget och pressen att bli stelare? Zlatan bojkottade exempelvis Aftonbladet under flera år.
– Uppenbara felaktigheter eller påhopp skulle självklart skada samarbetet. Jag tror inte att landslaget skulle påverkas, men medierna skulle skadas och tyvärr i förlängningen också supportrarna.
Inför EM gör många spelare sitt första mästerskap för landslaget. Hur förbereder man spelare som inte är vana vid den typen av uppmärksamhet?
– Det behövs inte i så stor utsträckning. Det är ofta just de spelarna som det är minst tryck på. Medierna ser inte de som lika intressanta, möjligtvis får jag mer tid att prata med de spelare som får mindre speltid.
Vem i truppen har bäst relation till medierna?
– De flesta har en bra relation till medierna. Det är lite enklare för de allsvenska spelarna som är mer vana vid vårt svenska medieklimat
Hur såg relationen ut med medierna under den klassiska sommaren 1994?
– Då var det lite enklare. Medierna hade inte lika många representanter och det fanns inte samma tryck på snabbhet. Det var en lite vänskapligare relation. Vi knöt starka band till de som följde oss och landslaget från 1994 blev kända för sin tillgänglighet. Det var lite lättsammare på den tiden. Att det senare talades om ett slutet landslag kan jag inte hålla med om. Vi är öppnare än andra landslag, det är egentligen bara Danmark som har en lika tillgänglig kultur.
För det italienska landslaget brukar man prata om "silencio stampa" där ledningen lägger munkavle på sina spelare när det krisar. Om Sverige förlorar i premiärmatchen mot Ukraina, kommer ni att bli mer slutna då gentemot pressen?
- Nej det tror jag inte. Det kanske kommer att komma tre spelare i stället för fyra. Men förbundskaptenen Erik Hamrén kommer att vara tillgänglig under både vid vinst och förlust.
Hur ser Erik Hamrén på relationen till pressen?
– Erik är positiv till medierna. Han ser det som en del av jobbet och skiljer sig i sin inställning i förhållande till andra förbundskaptener. Han är en pedagog som gillar att förklara för medierna hur han fattar sina beslut. På det sättet påminner han om Tommy Svensson (Sveriges förbundskapten 1990-1997) som också hade en positiv syn på medierna. Lasse Lagerbäck och Tommy Söderberg var mer försiktiga.
Hur tillgängliga är en så stor organisation som fotbollslandslaget för landsortspressen och mindre medier?
– Jag har själv en bakgrund inom lokalpressen på bland annat Bergslagsposten, så lokala medier ligger mig varmt om hjärtat. Jag försöker hjälpa mindre tidningar som vill ha kontakt med våra spelare, men inte har pengarna. När en tidning från Västerbotten vill få tag i Mikael Lustig, som har en god relation till tidningen, försöker vi vara tillmötesgående och ordna en telefonintervju. Medan större tidningar som Aftonbladet eller Expressen måste vara på plats.
Du jobbade som presskontakt åt IFK Göteborg under framgångsåren på 1980-talet. Vad lärde du dig under dessa år som du har tagit med dig till landslaget?
- Jag lärde mig framförallt hur den internationella fotbollen fungerade. Sen förstod jag vikten av att vara tillgänglig. Det var ett lag som var känt för att vara otroligt öppna. Glenn Hysén och Torbjörn Nilsson var spelare som alltid bjöd på sig själva för pressen och förstod vikten av att vara positiva. I dag är de folkkära.
Vad är det viktigaste för dig när det gäller att förbereda spelarna inför årets mästerskap?
- Dels handlar det om att vara påläst internt om vilka regler som gäller. I andra hand handlar det om att förklara för spelarna vilken omgivning de befinner sig i utanför det fotbollsmässiga.
Debatten inför mästerskapet har handlat om den politiska situationen i Ukraina och den fängslade oppositionsledaren Julia Tymosjenko. Hur förbereder man truppen på frågor om det politiska läget?
– Jag försöker förklara aktuella frågor i alla länder vi befinner oss i eller hemma i Sverige i fall de skulle dyka upp. Berättar vad de ska veta om situationen och vilka frågor som eventuellt kan dyka upp.
Tycker du att man kan kräva att fotbollspelare ska ta ställning i politiska frågor?
– Det är upp till var och en. Vissa är mer engagerade än andra och jag kan inte tala om för någon vad man bör eller inte bör säga. Man kan inte lägga munkavle på spelare eller tuta i dem specifika budskap. Det gäller att tänka efter och inte bli överrumplad av journalisternas frågor.
Du var presschef under de framgångsrika mästerskapen vid hemma-EM 1992 och USA-VM 1994. Vad är den största skillnaden nu jämfört med 90-talet?
– Dels är allt större rent volymmässigt. 1994 skickade Aftonbladet över 2-3 reportrar till USA. I dag har man ett tiotal ackrediterade. Den största skillnaden är att allt är så omedelbart i dag. Nätet har gjort att vi måste vara tillgängliga hela tiden.