Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Zlatan-tränarens sexism mot Frändén global nyhet

Publicerad: 19 december 2013, 09:54

Johanna Frändén.

Sportbladets Johanna Frändén intervjuade PSG-tränaren Laurent Blanc om spelsystem. Svaret hon fick var ett sexistiskt hån. Händelsen är omskriven världen över.


SVT- och Aftonbladet-profilen Johanna Frändén jobbar i Paris för Aftonbladets räkning. Hon hårdbevakar Zlatan Ibrtahimovic och stjärnans klubb Paris Saint Germain, PSG.

När hon nyligen intervjuade PSG-tränaren Laurent Blanc om lagets spelsystem fick hon ett par sexistiska svar.

Så här löd konversationen:

"Du började säsongen med 4–4–2, men gick över till 4–3–3 efter ett par matcher...
–  Alltså, kvinnor som pratar taktik i fotboll, det är så vackert...jag  tycker att det är fantastiskt! Du vet vad 4–3–3 innebär, eller hur?

Ja, det är ju mitt yrke.

– Jag menar, det finns ju många sätt att spela på...haha, jag skojar bara."

Händelsen har fått stor uppmärksamhet internationellt, bland annat i italienska La Gazetta dello Sport, franska L'Express och brittiska Daily Mail om Blancs uttalanden – samt även i Norge, Danmark och Tyskland, uppger Sportbladet.

– Jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att det skulle ta så stora proportioner, säger Johanna Frändén till Sportbladet.

Hon tillägger:

– Debatten om sexism inom sportjournalistiken är så klart viktig, men  det var inte ambitionen med just den här texten. Att citaten fanns med i  texten beror på att det var en del av samtalet – var och en får dra  sina egna slutsatser. Sedan vill jag lägga till att delen där Blanc sa  att han skämtade föll bort när det fick spridning, i alla fall i  Frankrike.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.