Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Zlatans norska homo-hångel

Publicerad: 26 oktober 2012, 11:08

Skärmdump från fotbollskanalen.se

I en illustrerad annons i den norska fotbollstidningen Josimar hånglar Zlatan Ibrahimovic med den franska supersstjärnan Franck Riberý. – Jag tror inte att de tar illa upp, säger tidningens ansvarige utgivare, Frode da Costa-Lia, till fotbollskanalen.se.


Ämnen i artikeln:

FotbollskanalenZlatan Ibrahimović

Norska fotbollstidningen Josimar har publicerat en helsideannons som föreställer Zlatan Ibrahimovic och Frankrikes storstjärna Franck Ribery som kysser varandra.

I kontexten kan nämnas att fotbollen har ofta har anklagats för att ha präglats av ett homofobiskt klimat. Bland de få exempel av professionella manliga fotbollsspelare som har kommit ut som homosexuella finns Justin Fashanu. En engelsk fotbollsspelare som tragiskt tog sitt liv 1997.

I Sverige skapade den svenske fotbollsikonen Glenn Hyséns son Anton stor uppmärksamhet när han öppet berättade om sin läggning i fotbollsmagasinet Offside under förra året.

Nu väljer det norska fotbollsmagasinet Josimar att gestalta Zlatan Ibrahimovic på ett okonventionellt sätt. Över copytexten står det "Josimar handlar om kärleken till spelet, klubben, leken, drömmen och bollen..."

Josimars ledning tror inte att spelarna kommer att ta illa upp:
– Jag tror inte att de tar illa upp eftersom det är en karikatyr, säger Frode da Costa-Lia, ansvarig utgivare för Josimar, till fotbollskanalen.se och fortsätter:

– Det hade varit en annan sak om det var ett bildmontage, men jag tror inte de tar åt sig av karikatyrer. Om de skulle det visar det på en homofobi som inte känns speciellt 2012.

Vidare förklarar chefredaktören att är en del av en serie där flera kända fotbollsspelare  kysser varandra. De illustrerade annonserna ska enligt honom symbolisera kärleken till fotbollen. Samtidigt kan de ses som ett inlägg i homodebatten.
– Det är väl lite för att stötta homosexuella i Norge. I Sverige har till exempel Anton Hysén varit öppen med det, men i Norge är det ingen manlig professionell fotbollsspelare som varit det, säger da Costa-Lia till fotbollskanalen.se.

Zlatans Ibrahimovic varumärkesrådgivare Mika Lepistö, vill dock inte kommentera annonsen för fotbollskanalen.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.