Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Zuckerberg ger bort Facebook – värderat till 400 miljarder

Publicerad: 2 december 2015, 07:30

Mark Zuckerberg skänker bort Facebook.

Foto: Facebook

Facebook-grundaren skänker bort 99 procent av aktierna, Liberalerna-Twittern stängdes ned och Snapchat vill synas på Facebook och Twitter. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Zuckerberg ger bort Facebook – värderat till 400 miljarder
Facebook-grundaren Mark Zuckerberg kommer så småningom att skänka 99 procent av Facebookaktiern - som ägs av honom och hans fru Priscilla Chan – till välgörenhet. Aktierna är idag värda cirka 45 miljarder dollar, cirka 400 miljarder svenska kronor.
Zuckerberg berättade i ett öppet brev som publicerats på hans Facebooksida att födseln av dottern Max förra veckan fick föräldrarna att ta beslutet.
”Vi vet att det är ett litet bidrag jämfört med alla de resurser och talanger hos dem som redan arbetar med dessa frågor. Men vi vill göra vad vi kan, genom att arbeta tillsammans med många andra”, skriver Marks Zuckerberg i brevet tillägnat dottern, och fortsätter:
”Vi ska ge er mer information under de kommande månaderna när vi har bosatt oss med familjen och är tillbaka från vår föräldraledighet. Vi förstår att ni har många frågor om varför och hur vi gör det här.”
Pengarna kommer att ingå i Chan Zuckerberg Initiative, en nybildad grupp som ska fokusera på utbildning och hälsa. Hit ska runt nio miljarder kronor gå varje år.
Det är inte första gången Mark Zuckerberg skänker pengar till välgörenhet – han har tidigare givit flera hundra miljoner dollar till publika skolor i bland annat San Fransisco och Newark. Men 45 miljarder dollar står ändå ensam i sitt slag.
Här kan du läsa hela Mark Zuckerbergs brev.

Bones-skådisarna stämmer Fox
Flera skådespelare i tv-serien Bones, däribland huvudrollsinnehavarna Emily Deschanel och David Boreanaz, stämmer tv-bolaget Fox. De säger i stämningsansökan att Fox har lurat dem på tiotals miljoner dollar, detta efter att de inte anser att de fått tillräckligt betalt då serien gått mycket bättre än förväntat. Bones skulle läggas ned 2010, men är nu inne på den elfte säsongen, skriver Variety.

Nu kan företag länka till Snapchat-kanalen från Facebook och Twitter
Snapchat ger tillåtelse till pföretag att länka till deras Discovery-kanals innehåll direkt på Facebook och Twitter. Vox Media är ett av de företag som testat. Uppdateringen kommer inte långt efter att meddelandetjänsten sänkte sina kostnader för sina annonser med 600 000 dollar. Företag betalade fram tills nyligen en ganska stor summa för reklam på plattformen utan någon direkt feedback eller statistik som var besläktad med Facebook eller Twiter. Nu kan annonsörerna titta på insikter från inlägg via dessa sociala medier, skriver The Next Web.

Facebooks Instant Articles till Latinamerika

Twitter stängde Liberalerna-konto – efter fight med Folkpartiet
För ett par veckor sedan bytte Folkpartiet namn till Liberalerna. Då påbörjades även en dragkamp om Twitterkontot Liberalerna – som ägdes av privatpersonen Michael Hemmingsson. För att lämna ifrån sig kontot ställdes bland annat kravet att partiet skulle skänka 100 000 kronor till nätverket Ingen människa är illegal.
Nu har Twitter stängt kontot, berättar Metro. Anledningen är hittills okänd.

Tyska Der Spiegel skär ned och lanserar betalvägg
Den tyska nyhetstidningen Der Spiegel kommer att få skära ned på en femtedel av sin personal och börja ta betalt för vissa artiklar online, efter kamp med annonsering och upplaga. Det rapporterar bland annat CNBC. Der Spiegel är en av Europas största nyhetsmagasin med en upplaga på 870 000 kronor och är känd för sin grävande journalistik.
Kostnaderna ska skäras ned med 17 miljoner dollar fram till 2017, som en konsekvens försvinner 150 jobb. Tidningen har runt 727 anställda.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.