Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Zuckerbergs första ord efter skandalen – sågas av analytiker

Publicerad: 22 mars 2018, 06:41

Facebooks vd Mark Zuckerberg.

Foto: b_d solis / Flickr

Efter att Facebooks vd Mark Zuckerberg för första gången uttalat sig efter Cambridge Analytica-skandalen är analytiker skeptiska, Netflix släpper sitt eget typsnitt och Meredith skär ned med 1200 tjänster.


Ämnen i artikeln:

Cambridge AnalyticaSheryl SandbergMark ZuckerbergNetflixMartin Jönsson

I går kväll uttalade sig Facebooks vd Mark Zuckerberg för första gången sedan skandalen kring Cambridge Analytica och Facebook uppdagades. Många analytiker och journalister har ställt sig frågande till varför Zuckerberg och den operativa chefen Sheryl Sandberg väntat så länge med att uttala sig.

Mark Zuckerberg inledde med att be om ursäkt för Facebooks misslyckande med att skydda sina användares data.

"Vi har ett ansvar att skydda er data, och om vi inte klarar av det förtjänar vi inte er gunst." skrev Zuckerberg på sin egen Facebooksida.

Han berättar vidare om hur oroad han är över problemet, även om 2014/2015 års datalagringsuppdateringar enligt honom löst de värsta problemen med datainsamling från användare som inte godkänt det.

Sedan dess har Zuckerberg intervjuats av bland annat New York Times, CNN och Wireds Nick Thompson.

I intervjun med CNN berättar Mark Zuckerberg att han är redo att vittna inför kongressen samt att han skulle välkomna statliga regleringar kring annonsindustrin.

... men analytiker är skeptiska

Många analytiker har påpekat att Facebookvdn:s ord inte är vatten värda. Facebook kände till problemet med Cambridge Analytica och bolagets sätt att på ett otillbörligt sätt anskaffa data redan 2015 men valde att inte agera. Dagens Nyheters Martin Jönsson menar att Zuckerberg "inte är ett smack trovärdig i sin historiebeskrivning" och att Facebook framöver står inför tuffa utmaningar.

Även Bloombergs analytiker Leonid Bershidsky ställer sig tveksam till Zuckerbergs uttalanden. Precis som Jönsson pekar han på att problemet med att Zuckerberg säger sig villa strama åt datainsamlningen för kommersiella syften på plattformen är att hela Facebooks affärsidé bygger på den. Bershidsky påpekar även att Cambridge Analytica-skandalen gjort det tydligt att användare oroar sig för den data som Facebook och liknande plattformar samlar in om dem.

Stora nedskärningar på Meredith – 1200 jobb försvinner

I januari köpte det amerikanska mediekonglomeratet Meredith upp Time Inc. med tidningar som Time, Sports Illustrated och Fortune. Efter många spekulationer står det nu klart att Meredith kommer att sälja tidigare nämnda tidningar. Bolaget planerar också nedskärningar om cirka 1000 personer, det rapporterar Los Angeles Times. Detta utöver de 200 personer som redan fått gå från företaget.

De kommande två åren hoppas Meredith kunna spara mellan 400 och 500 miljoner dollar. Enligt analytikern Craig Huber kommer priset på titlarna inte bli högre än omkring 10 miljoner dollar.

Netflix lanserar eget typsnitt

Ett typsnitt betyder enormt mycket för ett varumärkes identitet. Netflix har länge använt sig av typsnittet Gotham men ökande licenskostnader har lett till att man nu tagit fram ett helt eget typsnitt – Netflix sans, det rapporterar The Verge. Typsnittet har tagits fram av ett inhouse-team i samarbete med typsnittsexperter på Dalton Maag. Enligt Netflix designchef Noah Nathan kommer det egna typsnittet spara miljontals dollar varje år.

Nya regler gällande vapen på Youtube

Sedan skolsjutningen i Florida tidigare i år, då Nikolaz Cruz tog livet av 17 personer, har många företag stått upp för hårdare lagstiftning mot vapen. Nu följer Youtube samma väg. Den Googleägda videoplattformen kommer inte längre att tillåta inehåll eller kanaler som "vill sälja vapen eller vapentillbehör eller länkar till sajter som gör det".

Plattformen kommer även att införa restriktioner kring videos som instruerar tittare i hur man tillverkar vapen, ammunition, ljuddämpare och stora magasin. Även videos som visar hur man omvandlar ett vapen till helautomatiskt kommer att förbjudas, det rapporterar The Drum.

Positivt resultat för Egmont

Mediekoncernen Egmont har det senaste året gjort en rad uppköp inom olika områden. Nu presenterar man sitt bokslut för 2017. Totalt förvärvade koncernen 20 bolag under 2017. Omsättningen stiger därför och landar på 17,5 miljarder kronor med ett resultat på 753 miljoner kronor. De starkaste områdena är norska TV2 och Nordisk Film.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln: