måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medieval

12 höjdpunkter från Super Bowl

Publicerad: 5 februari 2016, 15:03

Heinz reklamfilm har redan blivit en viral hit.

Hundar i korvdräkter, kändisar i oväntade sammanhang och massor av känslor. Super Bowl bjuder på det bästa i reklamfilmsväg, och varje sekund är rekorddyr. Resumé har samlat några av höjdpunkterna under kvällens match.

Ämnen i artikeln:

Bud LightHondaSnickersSuper Bowl

FT

Fredrik Thambert


I kväll möts Carolina Panthers och Denver Broncos i den femtionde upplagan av Super Bowl. Finalen är den största tv-händelsen i USA och fjolårets match sågs av den historiskt höga noteringen 114,4 miljoner människor. Men minst lika viktigt som händelserna på planen är reklamfilmerna som spelas upp i pauserna.

Varje sekund i rutan är extremt dyrbar. Prislappen för en 30-sekunders-film ligger på omkring fem miljoner dollar (42 miljoner kronor) enligt Fortune. Det kostar alltså 1,4 miljoner kronor – per sekund – för att synas med sin reklam. Det innebär att 2016 är ännu ett nytt rekordår.

Sedan starten 1967 har reklaminvesteringarna under NFL-finalen stegrat kraftigt. Bara mellan 2005 och 2014 ökade priserna med över 75 procent, och i år väntas matchen inbringa 377 miljoner dollar (drygt tre miljarder kronor) till tv-bolaget CBS, enligt Adage beräkningar.  

De höga priserna till trots tycker många av världens största varumärken att investeringen är väl värd pengarna. Bland dessa återfinns Audi (Volkswagen), Coca-Cola, T-Mobile och Amazon. Förutom exponering i direktsänding får de bästa filmerna miljontals visningar på Youtube och Facebook, samt blir omskrivna i en rad olika medier.

Eftersom det är valår är det också flera presidentkandidater som ser chansen att nå ut med sina budskap. Super Bowl har tidigare varit fredat från politisk reklam som annars dränker de amerikanska tv-tittarna. Men nu har republikanska intressegrupper pumpat in mer än en miljon dollar i tv-reklam för Marco Rubio, Jeb Bush och Ted Cruz.

Alla kvällens reklamfilmer har ännu inte blivit offentliggjorda. Men Resumé har gjort ett urval av de mest omtalade bidragen hittills:

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev