Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medieval

Apotekare bemöter hälsomyter som cirkulerar på nätforum

Publicerad: 28 juni 2017, 11:21

Många vänder sig till nätet när de drabbas av hälsonoja. Apotek Hjärtat har hittat några av internets mest häpnadsväckande medicineringsmyter som finns på internetformum och bemöter dessa i videoserien "Apotekare React to".


Ämnen i artikeln:

PR-kampanjWenderfalck

Nässpray i ögonen, grönsåpa som fotkräm eller hemorrojdsalva i ansiktet. Så lyder några av de tips som kan möta dig när du söker efter självmedicinering på internetforum. Nätet är fyllt av kreativa lösningar på hur man botar såväl sjukdomar som vardagliga besvär. Men, vilka råd stämmer egentligen? finns det rentav andra lösningar som är bättre?

Apotek Hjärtat har tillsammans med pr-byrån Wenderfalck tagit fram autentiska hälso- och skönhetstips från olika internetforum och låtit några av apotekens farmaceuter bemöta dem. Föga överraskande visar sig många av råden sakna vetenskaplig täckning.

– Det kan vara lätt att falla för mirakelkurer, men om ett tips låter för bra för att vara sant så är det många gånger så. Råd som ges i all välmening kan i värsta fall vara direkt skadliga. En del tips som florerar i internetforum stämmer så klart, men gäller det alternativa sätt att använda läkemedel och apoteksprodukter bör man vända sig till en farmaceut för att få råd. Inga frågor eller funderingar är för konstiga för att lyfta med våra farmaceuter som redan har hört det mesta, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat i en kommentar.

En del av råden som Apotek Hjärtat har reagerat på innehåller ett visst mått av sanning, till exempel att öl innehåller B-vitamin, vilket kan stärka hårets struktur eller att nässpray är kärlsammandragande, vilket kan motverka röda ögon. Dock är nässpray utvecklad för att användas i näsan vid nästäppa och inte i ögonen där den kan orsaka irritation.

Genom videoserien "Apotekare React to" skärskådar ett antal farmaceuter från Apotek Hjärtat några av de mest uppseendeväckande råden från olika forum på internet.
Filmerna uppmuntrar allmänheten att välja farmaceuten framför internetforum när det kommer till medicinsk rådgivning.

FAKTA/7 häpnadsväckande hälso- och skönhetsmyter på internetforum

Myt 1. Grönsåpa som fotkräm – "Smeta in fötterna med grönsåpa och på med plastpåsar. Lämna på fötterna hela natten medan du sover. Spola rent fötterna när du vaknar och smörj in dem med valfri salva. Fötterna blir härligt mjuka och sprickor läker sjukt fint. Upprepa efter vid behov."

Apotekarnas kommentar: Stämmer ej. Grönsåpa är inte nödvändigtvis farligt för huden men det finns inga dokumenterande bevis på att såpa skulle hjälpa vid förhårdnader och sprickor. Använd istället de mjukgörande fotkrämer och exfolierande sockor som finns på apotek.

Myt 2. Ölinpackning för håret – "ÖL I HÅRET (inte ägg!!!). Efter att du tvättat barret så knäcker du en bira och häller i (det räcker med en liten lättöl så slösa inte på något som duger att dricka). Man tror att håret skulle stinka gammal ölgubbe efter, men det gör det inte blir bara supermjukt och glansigt! Och öl innehåller ju också proteiner, eller?!"

Apotekarnas kommentar: Stämmer delvis. Öl innehåller B-vitamin vilket stärker hårets struktur och kan möjligtvis förhöja glansigheten något. Dock finns det mer effektfulla sätt att vårda sitt hår, till exempel att använda en vårdande inpackning.

Myt 3. Tvål mot förstoppning – "Tvålpil - tvålbit på tandpetare och in i rumpan (mot förstoppning)"

Apotekarnas kommentar: Stämmer ej. Tipset grundar sig antagligen i att tvål har en retande effekt på tarmen som stimulerar tarmtömningsreflexen. Detta påstås vara skonsammare än köpta laxermedel, men det finns flera väldigt skonsamma läkemedel mot förstoppning som dessutom är testade i kliniska studier och säkra att använda.

Myt 4. Ansiktsmask med Aspirin – "Skönhetsbloggarnas absoluta älskling? Jorå jag håller med entusiasterna! Lös upp några aspirintabletter i pyttelite hett vatten mixa i någon tesked yoghurt och ev. lite flytande honung... Kleta på ansiktet och låt verka i en halvtimme, skrubba sedan lätt och skölj av. Rodnader bleks och finnar läker. Det enda dåliga är att hyn kan bli torr så se till att återfukta ordentligt efteråt."

Apotekarnas kommentar: Stämmer ej. Många ansiktskrämer innehåller syror av olika slag, som har till uppgift att peela huden och få bort döda hudceller. Exempel på syror med denna egenskap är AHA-syror (t.ex. glykolsyra och mjölksyra) och salicylsyra. Antagligen är det den senare som man haft i åtanke då man löst upp Aspirin, men detta läkemedel innehåller acetylsalisylsyra som är inte samma sak och som inte hör till de godkända så kallade exfolierande syrorna.

Myt 5. Nässpray vid röda ögon – "Jag har länge använt nässpray i ögonen för att få bort röda ögon. Det har alltid fungerat ypperligt. Efter 10 till 15 minuter har jag kritvita ögon - billigt och bra också!"

Apotekarnas kommentar: Stämmer delvis. Det verksamma ämnet i vissa nässprayer och vissa ögondroppar mot röda ögon tillhör samma grupp av läkemedelssubstanser och fungerar genom att de ha en kärlsammandragande effekt. Vi rekommenderar dock inte att man använder nässpray i ögonen eftersom ögonen är väldigt känsliga. Det kan dessutom finnas ämnen i nässprayen som inte är bra för ögat.

Myt 6. Skönhetskur med glidmedel och hemorrojdsalva – "Glamourtips till dig som har påsar under ögonen och glanslöst "svintohår". Köp hemorrojdsalva och glidmedel! Hemorrojdsalva i ansiktet är ett känt fotomodellknep för att få bort rynkor, påsar under ögonen efter sena nätter etc. eftersom den är avsvällande. Vattenbaserade glidmedel, sjukt bra för risigt och glanslöst hår. En klick när håret är halvtorrt efter tvätt gör susen."

Apotekarnas kommentar: Stämmer ej. Hemorrojdsalva innehåller kortison vilket är skadligt för ögonen och salvan bör därför inte appliceras i ansiktet. Om du har otur kan salvan komma i ögonen och i förlängningen leda till att du får grönstarr. Vattenbaserat glidmedel är däremot helt ofarligt och kan användas som hårvårdsprodukt. Om glidmedlet faktiskt ger önskad effekt låter vi vara osagt.

Myt 7. Äppelcider kan bota kondylom ¬– "Tips! Bli av med kondylom-vårtor på ca en vecka, med hjälp av Äppelcider-vinäger på flaska. För bästa effekt kör den som är ofiltrerad."

Apotekarnas kommentar: Stämmer ej. Det finns ingen som helst sanning i detta påstående och huskuren kommer inte att fungera mot kondylom. Misstänker du att du har kondylom bör du istället uppsöka läkare. Vinäger kan dessutom irritera kroppens intima delar, så håll dig undan från denna internetmyt.

Arbetsgrupp
Idé, koncept och aktivering: Wenderfalck
Projektledare och pr-rådgivare: Emma Nilsson
Creative director: Petter Rudwall
Kreatörer: Greta Rönneskog & Adam Radi
Pr-konsulter: Hugo Ryckert, Katharina Sand
Strateg: Axel Barvaeus

Produktionbolag: Folke Film
Director: Malin Ingrid Johansson
Producer: Rut Meyersson
DoP: Marcus Gustavsson
Editor: Simon Gustafsson
Post production: Terrassen Post

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

PR-kampanjWenderfalck

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.