Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medieval

Arla tar över Stockholms Centralstation: "Ska inte ses som ett svar på Oatly"

Publicerad: 8 oktober 2019, 13:03

Arla gör en takeover av Stockholms Centralstation.

Foto: Jernhusen Media

Nyligen gjorde Oatly en takeover av Stockholms Centralstation – och nu gör Arla samma sak. Enligt Kristina Hammerö, kategoriansvaring för mjölk på Arla, ska medievalet inte ses som en kontring på konkurrenten.


Ämnen i artikeln:

OatlyArla

För cirka en månad sedan lanserade Oatly kampanjen "Spola Mjölken" som sedan dess väckt stor uppmärksamhet på bred front. En del av kampanjen var en takeover av Stockholms Centralstation, som satt uppe för ett par veckor sedan. Anledningen till att Oatly satsade på en takeover av Centralen var målet att få stort impact på liten budget, berättade Oatlys mediespecialist Andreas Granath för Resumé, och där är centralstationerna bra på att leverera under kortare tider.

– Hela syftet med kampanjen är att lyfta en viktig fråga och få den debatterad, om en takeover på centralstationen kan hjälpa till med det så ser vi det som något positivt. Sen är det svårt att veta när det blir för mycket av det goda, men det är något som vi kontinuerligt lär oss av från kampanj till kampanj, sade han vid tillfället.

LÄS MER: "Oatly om mediestrategin bakom 'Spola Mjölken' – så får varumärket impact"

I samband med "Spola Mjölken" blossade den konflikt upp pånytt som legat vilande mellan Oatly och Arla sedan det uppmärksammade "mjölkkriget" där Oatly i Marknadsdomstolen förbjöds använda fraser i sin marknadsföring som kunde vara misskrediterande mot mjölk. Oatly passade dessutom på skicka in ansökan om att varumärkesskydda de fiktiva mjölkalternativ under namn som "brölk" och "trölk" som Arla använder i sin kampanj "Bara mjölk smakar mjölk", vars uppföljare lanserades för några veckor sedan. Det fick Arla att kalla in juridisk expertis.

När nu även Arla gör en takeover av Stockholms Centralstation skulle det kunna ses en kontring på Oatlys kampanj. Det menar dock Kristina Hammerö, kategoriansvaring för mjölk på Arla, att det inte handlar om.

– Uppföljaren på “Bara mjölk smakar mjölk” lanserades för två veckor sedan och går i olika kanaler som tv, sociala medier, online video och utomhus, så det är en 360-kampanj som sedan länge är planerad. Vi hade en kampanj på Centralstationen även förra året och därför är det inte så konstigt att vi gör det i år igen. Vi kommer ha ett event där imorgon där vi kommer dela ut mjölk till besökare, säger hon till Resumé.

Så det ska inte ses som ett svar på Oatlys kampanj?
– Nej, absolut inte. Även om vi är snabbfotade på Arla så tar det längre tid än så att utveckla en sådan här kampanj, den har varit planerad sedan länge. Det här är ju en uppföljande kampanj som blev oerhört positivt bemött förra året. Jag minns själv när jag stod på Centralstationen förra året och delade ut mjölk – vi fick enormt mycket positiv respons med mycket kärlek från konsumenter som sade att de var glada att vi gör det här för mjölken. Det kändes så bra att vi ville göra en repris även i år.

Hur kommer det sig att “brölk” och “trölk” inte är med i den här kampanjen?
– "Bara mjölk smakar mjölk" är ju en kampanj som påminner konsumenter om att mjölk inte går att ersätta med någon annan dryck, och i den här på Centralstationen ger vi exempel på olika situationer där till exempel en kanelbulle serveras med en grön smoothie och en wallenbergare med energidryck för att illustrera det. “Brölk” och “trölk” är ju fiktiva symboler som vi använder i våra reklamfilmer, så vi använder lite olika grepp i olika enheter inom kampanjen men alltid med en stort portion humor.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@resume.se

Ämnen i artikeln:

OatlyArla

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.