Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medieval

Branschgenomgång: Här gasar och bromsar Sveriges marknadschefer

Publicerad: 11 oktober 2018, 13:05

Inför Sveriges Bästa Marknadschefer har Resumé gått igenom utvecklingen för de traditionella kanalerna i 14 branscher. Radio, tv och utomhus är de kategorier där flest kategorier utökat sina medieinvesteringar.


Ämnen i artikeln:

MedievalMedieinvesteringarSifoReklamMarknadschefSveriges Bästa Marknadschef

Den 18 oktober arrangerar Resumé tävlingen Sveriges Bästa Marknadschefer. Galan går av stapeln på Berns i Stockholm och under dagen arrangerar Resumé flera seminarier där tidigare vinnare delar med sig av sina strategier.

Resumé har tagit hjälp Kantar Sifo* för att kartlägga medieinvesteringarna (brutto) för Sveriges reklamköpare och branscherna de verkar i. Mätperioden som avses är densamma som undersökningsföretaget Extremes mätningar som ligger till grund för Sveriges Bästa Marknadschefer ( 1 september 2017 – 31 augusti 2018). Vi har sedan jämfört med medieinvesteringarna under motsvarande period ett år tillbaka i tiden.

LÄS MER: Så har Sveriges marknadscheferna flyttat mediepengarna

En tidigare genomgång i veckan visade att Sveriges marknadschefer ökat bruttoinvesteringarna i 9 av 14 kategorier. I samma utsträckning har reklampengarna i tv ökat 9 av 14 kategorier. I en ytterligare kartläggning har Resumé tittat på vilka av de traditionella kanalerna som flest branscher valt att öka sina investeringar inom.

Radio (11 av 14)
Radiomediet har haft en stark utveckling det senaste året vilket också korrelerar med IRM:s årsstatistik (en ökning på 14,6 procent). Det är främst spelbranschen som driver utvecklingen. Spelbolagen ökade bruttoinvesteringarna med 78,8 procent under mätperioden till 510 miljoner kronor och exempelvis Kinred Group ökade med 38 procent under mätperioden. Ett undantag för den positiva trenden är apoteken som kraftigt dragit ned radiobudgeten (-70 procent). Noterbart är att stora annonsörer som Volvo, Bauhaus, TUI och Hallon helt drog in sina investeringar i radiomediet under perioden. Samtidigt gasade Volkswagen (+118 procent) och Synsam som ökade från en princip obefintlig nivå till att göra radio till en av de centrala kanalerna i mediemixen.

TV (9 av 14)
I takt med tappat linjärt tittande har Tv-husen alltmer börjat kommunicera sitt strömmande tittande. 2018 var ett år av Fotbolls-VM vilket påverkat både tittandet, prisbilden och attraktionskraften till mediets fördel. Den bransch som gick tydligast framåt i medieslaget var snabbmat (+23,3) medan Telekom, där bruttoinvesteringarna totalt backade med 13,8 procent under mätperioden, som bransch drog tillbaka medieinvesteringarna med 33,2 procent. Tv är alltjämt det medieslag som är störst utgiftspost i marknadsbudgetarna för samtliga branscher utom livsmedel. Bland de största annonsörerna har flera varumärken dragit ned på sina tv-investeringar under mätperioden, däribland Volvo (-18), Bauhaus (-16). Bland de större marknadsföringsbudgetarna där tv blivit mer betydande sticker McDonald's (+23) och Kinred Group (+45) ut.

Bio (8 av 14*)
Bioreklam ökade med 17,7 procent i IRM:s helårssiffror för 2017. Medieslaget är långt ifrån den kanal som marknadscheferna investerar mest i och den kategori som lägger mest pengar på bioreklam, snabbmat, minskade sina investeringar med -18 procent. Noterbart är att hemelektronikkedjorna åter går i bio efter ett uppehåll samt att försäkringsbranschen som alltmer präglas av emotionellt drivna reklamkoncept ökade sina bioinvesteringar med +42 procent. Här har bland annat If Skadeförsäkring tredubblat bruttoinvesteringarna på bioduken.
* Byggvaruhus och Apotek hade inga rapporterade bioinvesteringar under någon av mätperioderna.

Utomhus (8 av 14)
Utomhus har haft en stadigt positiv utveckling som medieslag och det andra massmediet under åren av digitalisering. Kategorin ökade med 12,8 procent i IRM:s statistik över 2017 och flera branscher söker sig allt mer utomhus; livsmedel (+36), kläder (+25), resebolag (+52) spelbolag (+67) och försäkringar (+110). Men det finns också segment där prioriteringarna sett annorlunda ut; bilar (-17,9), hemelektronik (-60) och optiker (-55). Noterbart är att Volvo har investerat mer (+30) i utomhusmediet i stället för tv, TUI gasar (+308), Sveriges största annonsör ICA har ökat utomhus (31) och de största spelbolagen lägger mycket krut på utomhus Kinred (+164). Andra större annonsörer som Elgiganten (-77) och McDonald's (-10) har valt att dra in på sin utomhusannonsering.

Landsortspress ( 7 av 14)
Landsortspressen är det medieslag där flest branscher gasar av tidningshusen. Exempel på ökningar märks bland snabbmat (+52) medan livsmedelsannonsörerna har minskat sina investeringar med +17 procent till 460 miljoner kronor.

Adresserad direktreklam (6 av 14)
Tryckt direktreklam har en nedåtgående trend, -3,1 procent i IRM:s siffror för 2017. Byggvaruhusen (-37,4 procent), kläder (32,4) och hemelektronik (-26,2) är tre branscher som kraftigt dragit ner sina bruttoonvesteringar i riktad, tryckt direktreklam. Ökar gör bland annat telekom (+21) och försäkringar (+40). Ur ett annonsörsperspektiv är det kanske mest intressant att Volvo (25,2) och Volkswagen (-36) gått åt olika håll, precis som i flera andra mediekategorier.

Oadresserad direktreklam (6 av 14)
ODR är fortfarande största mediekategori för livsmedelskedjorna och trots en minskning med 3,4 procent under mätperioden uppgår bruttoinvesteringarna till 1,13 miljarder kronor. Medievalet minskar stort hos många branscher bilar (-31,4) och snabbmat (-32,6). Men går också fram starkt framåt hos byggvaruhusen (+14,6 procent till 276 miljoner kronor), och banker (+255). Bland livsmedelskedjorna har Coop valt att öka (+6,8) under mätperioden medan konkurrenter som ICA (-4,3), Willys (-19,6), CityGross (-19,8) och Lidl (-5) i stället valt att minska ODR-budgeten.

Populärpress (6 av 14)
Allt sedan den digitala transformationen tog fart på allvar för snart tio åren har print-annonseringen rasat och tidningshusen har fått ställa om sina affärsmodeller till att skapa ett erbjudande för digitala läsarintäkter. De flesta branscher har endast gjort blygsamma förflyttningar av sin exponering inom kategorin populärpress med undantag från Bilar (+16) och banker (-72,6). Tidskriftsförlagen har också fått sin beskärda del av spelpengarna, men de flesta annonsörers medieköp i segmentet ligger på blygsamma nivåer. En annonsör som har populärpress som en större del av mediemixen är ATG som har ökat sina bruttoinvesteringar i kategorin med 6,7 procent till 2,3 miljoner under mätperioden.

Lokal tv (5 av 14)
Apoteken (+365) har gjort en stor satsning på lokal-tv under mätperioden. Mediekategorin har seglat upp till den näst största utgiftsposten för marknadscheferna inom kategorin med bruttoinvesteringar på 64 miljoner kronor.

Kvällspress (5 av 14)
Omregleringen av spelmarknaden väntas bli mumma för kvällstidningarna där spelannonsörer utgör en livsviktig utgiftspost sedan sportbilagornas inträde på marknaden i början av 2000-talet. Under mätperioden ökade spelbranschen sina bruttoinvesteringar i Aftonbladet och Expressen med 21,8 procent till 310 miljoner kronor. Även livsmedelsföretagen har gasat i kvällspressen (+72 procent till 22 miljoner kronor). En bransch som däremot kraftigt har dragit ned på sina bruttoinvesteringar i kvällspressen är hemelektronik (- 60 procent). Bland spelannonsörerna ökar Kinred sin kvällspressbudget under mätperioden med 117 procent till 24 miljoner kronor och konkurrenterna har följt efter Svenska Spel (+26), ATG (+3,7) och Folkspel (+10). Medan en annonsör som comeon.com exempelvis dragit ned sina bruttoinvesteringar i kvällspressen med +60 procent (från 11 till 4 miljoner kronor).

Storstad morgon (4 av 14)
Morgontidningarna i storstäderna har kommit långt fram i sin digitala transformation och siffrorna över de nedåtgående annonsintäkterna harmonierar med branschernas medieinvetseringar. Flera segment har alltjämt morgontidningarna som en högprioriterad plats i sin mediemix, men minskar; bilar (-4,8), livsmedel (28,9), byggvaruhus (-14,4), kläder (-17) och hemelektronik (-11). Spelbolagen går i motsatt riktning och ökade sina bruttoinvesteringar i morgonpressen under mätperioden med +52 procent till +173 miljoner kronor.

Fackpress (1 av 14)
Fackpressen får allt svårare att behålla annonsintäkterna och tappar i Resumés mätning i samtliga branscher utom Apoteken och där handlar det om en ökning med 28 000 kronor från en nollnivå. I resebranschen, som högst medieinvesteringar av alla kategorier i Resumés genomgång, föll investeringarna med -22,8 procent till 9 miljoner kronor.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.