Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medieval

Burar in felparkerade cyklar på stan – visar synskadades villkor

Publicerad: 29 september 2016, 08:43

Med hjälp av knallgula "felparkeringslappar" och avspärrningar runt cyklar som parkerats i gångbanan vill Synskadades Riksförbund och Reform Act öka allmänhetens förståelsenn för synskadades villkor i trafik- och gatumiljön.


Ämnen i artikeln:

Reform Act

"Tre av tio personer med synnedsättning undviker att gå ut på egen hand. Det måste vi göra något åt" – så lät briefen som kampanjbyrån Reform Act fick av SRF i april. Nu rullas kampanjen "Gata för Alla" ut.

I samband med kampanjen togs flera filmer fram med fokus på cyklar i gatumiljö. Den mest uppmärksammade filmen har varit ett smygfilmat socialt experiment där felparkerade cyklar spärrats av med stängsel och varningsskyltar. Cykelägarnas reaktioner har sedan filmats. Filmen togs fram med fullt fokus på Facebook-plattformen.

– Det är klart utmanande att få folk att intressera sig för synskadades förutsättningar i gatumiljön. Men reaktionsfilmer funkar väldigt bra i sociala medier och vi får en chans att leverera en tankeställare på ett effektivt sätt, säger Elias Notini, digital strateg på Reform Act i ett pressmeddelande.

En central del av kampanjen var att fokusera på de små sakerna som har stor betydelse för synskadades förutsättningar i gatumiljön. Kampanjens fokus är att få allmänheten att se otillgängligheten i samhället och vilka saker många gör i vardagen som skapar den. Vi hoppas att kampanjen leder till att fler cyklister tänker till ett extra varv när de parkerar cykeln och att fler affärsinnehavare tänker till ett extra varv innan de ställer ut en gatupratare eller varuställningar.

– Genom små insatser kan allmänheten göra stor skillnad för personer med synnedsättning. Vi tror att allmänheten vill hjälpa till, men vi behöver berätta hur. Och det gör vi genom den här kampanjen, säger Caroline Gollungberg, webbkommunikatör på Synskadades Riksförbund i en kommentar.

I kampanjen togs även gula parkeringspåminnelse-lappar fram som kan fästas på de cyklar, dåligt avspärrade gatuarbeten, gatupratare och andra föremål som begränsar framkomligheten för personer med synnedsättning.

AHA Produktion har producerat filmerna i samarbete med Reform Act.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Reform Act

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.