Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medieval

Byrån söker Sveriges osexigaste sponsorplats

Publicerad: 12 april 2017, 11:18

Här var det tomt. Men kanske finns det en liten dold gömma för affärsnytta?

Foto: Mostphotos

Pr och sponsringsbyrån Pack Train utmanar branschen och anser att alla behöver tänka om kring kanal och metod.


Ämnen i artikeln:

SponsringSyftesdrivetPack Train

Pr- och sponsringsbyrån Pack Train är på jakt efter Sveriges mest underskattade sponsorrättighet. Den lyckliga vinnaren kommer att få strategisk rådgivning, sponsringsmatchning och aktiveringsidéer till ett värde som motsvarar 350 000 kronor.

Initativet kommer med bakgrund av byråns egna undersökning "Sponsring i Sverige" där 8 av 10 svenskar säger sig vara positiva till sponsorer inom idrott ock kultur, samtidigt som bara 2 av 10 tror att de genuint bryr sig om idrotten eller kulturen de sponsrar.

Nu anser byrån att branschen tänka i nya banor. För att testa om teorin att sponsring fungerar bättre som metod än kanal i praktiken, söker alltså byrån efter Sveriges svagaste rättighet.

– Några av Sveriges största sponsorer är samtidigt landets mest igenkända varumärken. Trots detta är möjligheten till exponering rättigheternas främsta försäljningsargument. Därför vill vi bevisa att om man slutar behandla sponsring som en separat disciplin och skapar samarbeten värda att prata om spelar det ingen roll hur stor eller liten rättighet man sitter på. Allt handlar om i vilket sammanhang man befinner sig i. Det är kontexten som avgör hur väl man kan skapa relationer till sin målgrupp, säger Ulf Björnemark, vd på Pack Train i ett pressmeddelande.

Pack Train vill att företag borde tänka efter kring vilken roll de spelar i samhället och inte endast fokusera på vilken position de har på marknaden. Något som blir ökar i betydelse i tider där syftesdriven marknadsföring har kommit högre upp på agendan de senaste åren.

– Framtidens rättighet måste förstå sin partners affär och identifiera rollen sponsorn och rättighet spelar i samhällskontexten, snarare än vilken position de har på marknaden. Först då kan man skapa kreativa lösningar på problem inom samhället, idrotten och kulturen eller initiativ som förtjänar människors tid och uppmärksamhet. Och självklart måste man sätta upp mätbara mål, säger Ulf Björnemark i en kommentar.

Kriterier:

• Dålig koll vem publiken, besökarna eller målgruppen är
• Bygger erbjudandet på antaganden istället för fakta
• Hjälper inte sponsorer att definiera ROI på sponsorskapet
• Erbjuder inte mätningar i sponsoravtalen
• Anser att en aktivering är ett par vepor och ett sponsortält
• Säljer standardiserade paket
• Behandlar sponsring som en kanal och inte som en metod
• Har hört talas om PR, ROI och undersökningar med aldrig tillämpat något av det
• Raggar sponsorer i sista sekund
• Säger "så har vi alltid gjort" eller "det går inte" i parti och minut
• Har ingen marknadsplan

– Vi utesluter inte någon rättighet. Svenska Olympiska Kommittén är lika välkommen att ansöka som som den lilla lokala föreningen. Anser man att ens rättighet förtjänar mer ska man ansöka, säger Ulf Björnemark i en kommentar.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.