Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medieval

Byråns AI-app låter dig uppleva livet med autism

Publicerad: 2 april 2019, 11:55

Inför Världsautismdagen har Assistans för dig och Kärnhuset utvecklat en teknisk lösning ger användarna möjlighet att uppleva hur det kan vara att leva med autism. Syftet är att öka kännedomen kring funktionsnedsättningen.


Appen, som kallas "Autism Me" och utvecklats genom artificiell intelligens, har tagits fram i samarbete med reklambyrån Kärnhuset. Trots att omkring en procent av Sveriges befolkning lever med autism är kunskapen låg. Autism Me ska visa hur det kan vara att leva med funktionsnedsättningen, genom att simulera några av de vanligaste visuella och auditiva symptomen hos personer med framför allt svår autism. Det kan till exempel vara hur man uppfattar ögonkontakt, mönster eller ljud.

– Autism är den vanligaste diagnosen i Sverige för personer i behov av daglig assistans för att klara vardagen. För att öka förståelsen för diagnosen behövde vi hitta ett sätt att få
människor att förstå hur omvärlden kan upplevas med autism, vilket vi hoppas hjälper både familj, skola och våra assistenter att förstå och förklara den drabbades situation. Det är ett kommunikationsverktyg som vi hoppas startar nya typer av samtal, säger Peter Wahlbäck, en av grundarna till assistansbolaget Assistans för dig i ett pressmedddelande.

Autism Me är ett led i kommunikationen för Assistans för dig som i höstas genererade i ett guld på Spinn för kampanjen "En annan Anna", en dokumentär som belyste Anna Holmlunds kamp tillbaka efter den svåra olycka som gjorde till att hon behövde assistans för att klara vardagen. Både En annan Anna och Autism Me är framtagna tillsammans med Kärnhuset.

Symptomen som appen illustrerar har tagits fram genom en AI-lösning som bygger på
mönster- och ansiktsigenkänning ihop med maskininlärning lokalt på användarens
smartphone. Mobilens kamera och mikrofon används för att filtrera och förvränga
användarens syn- och hörselupplevelser och på så sätt efterlikna några av de vanligaste
symptomen hos personer med autism.

– Vi behövde hitta ett sätt att visa hur världen kan upplevas med autism, snarare än att bara prata om det. Vad vi vet är Autism Me den första mixed reality-appen för VR-kartong någonsin, och när ny teknik möjliggör emotionella intryck kan kommunikationen verkligen göra skillnad, säger Hannah Bengtsson, copwriter och kreatör på Kärnhuset i en kommentar.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.