Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medieval

Därför byter Viasat Sport text mot video i sina artiklar

Publicerad: 22 december 2016, 15:05

Per Nunstedt är sportchef på MTG.

Foto: Pressbild

MTG Sport slopar texten i sina nyheter. Som en konsekvens har de fått en mängd klagomål i sociala medier – men också ökat antalet videovisningar dramatiskt.


Ämnen i artikeln:

MTG SportViasat FotbollMTGDaniel BerglundPer Nunstedt

För två veckor sedan tillträdde Daniel Berglund från Expressen som ny digital chef på MTG Sport. I samband med det sjösatte de en ny strategi. Texten är numera redundant i den absoluta merparten av alla nyheter. Istället består de endast av rörlig bild.
– Vi transformerar från text till video, även i nyhetsrapportering. Det är på grund av vår unika position med vårt rörliga material. Vi sänder 13 500 livetimmar per år, vilket är en osannolikt hög siffra i tv-sammanhang. Men vi tycker också att det är ett mer effektivt sätt att nå ut nyhetsmässigt, säger MTG:s sportchef Per Nunstedt.

Var texten överflödig?
– Nej, det vill jag inte säga. Jag gillar det vi gjort med texten och har lite mer text kring bland annat vårt motorinnehåll. Men det känns som ett naturligt steg eftersom MTG sport utgår från rörlig bild, och vi har så pass extremt bra rörligt material inhouse. Det finns många alternativ i text på andra sajter i Sverige, men det är vårt bildmaterial som alla vill ha.

Per Nunstedt syftar på sändningsrättigheterna till exempelvis Premier League, Champions League och La Liga. Den kommersiella logiken är enkel att se. Videoannonser går att ta betydligt bättre betalt för än vanliga banners. Och utan text blir videostarterna betydligt fler. Dessutom går de inte att komma runt med adblocker.

Per Nunstedt berättar att det skett en rejäl ökning de senaste två veckorna.
– Veckan 49 ökade vi med 51 procent i startade strömmar jämfört med veckosnittet 2016. Förra veckan ökade vi med 158 procent jämfört med veckosnittet och hade 487 101 videostarter. Videosnittet, OS medräknat fram tills december, låg på 189 000 videostarter per vecka. Det är en sensationell ökning, med viss hjälp av Zlatan förstås.

Hur har antalet unika besökare till sajten påverkats?
– Vi kollar mest på videostarter just nu och där har trycket ökat rejält.

Men allt har inte varit positivt. Tittar man på Viasat Fotbolls Facebooksida finns många negativa kommentarer som klagar över att de skrivna artiklarna är borta. "Viasat, Varför kränker ni en viss grupp av individer med era video. Jag tänker främst på alla som är döva och därmed inte kan ta del av innehållet i nyheterna. Skamligt av er" är ett omdöme i flödet. Per Nunstedt hävdar dock att de kritiska rösterna är relativt få.
– Det är klart att det blir omställning för våra besökare precis som för oss. Jag pratade med Daniel Berglund som sa att vi får i snitt tre mejl om dagen som berör detta, samt en del på Facebook och Twitter. Men vi bemöter och förklarar sammanhanget.

För webbredaktionen på MTG Sport har det nya arbetssättet också inneburit en stor omställning. Istället för att skriva nyhetsartiklar producerar de istället tv-inslag.
– De kommer från skrivandet, men jag tycker att de har gjort ett fint jobb när de styrt om sin riktning. De har en vass journalistisk kompass och har klarat övergången på ett imponerande sätt.

Betyder det här att ni kompetensväxlar eller gör er av med folk?
– Nej, det är snarare en möjlighet att jobba närmare varandra. Våra medarbetare som jobbar med tv-sändningarna kan nu jobba mer mot webben och vice versa. Vi började med det här under OS i Rio, där vi hade en webbreporter på plats som i slutändan levererade han guld och tunga intervjuer i tv-rutan. Det är kul att vi jobbar tightare ihop som en helhet, både webb och tv, säger Per Nunstedt.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News