fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medieval

Därför får Perfect Day inte vara med i Sveriges Annonsörers poddvaluta

Publicerad: 16 november 2017, 13:55

Felicia Lagerwall tog över som vd för Perfect Day i våras. Bolaget drog under 2016 in mer än en miljon kronor per månad i reklamintäkter på Alex & Sigges podcast.

Sveriges Annonsörers lista Poddindex är valutan som mäter lyssnandet bland några av Sveriges största poddarna. Men dragplåstret ”Alex & Sigges podcast” finns inte med i mätningen. Den plattform som Perfect Day Medias och många andra använder sig av levde inte upp till kraven enligt vd:n Felicia Lagerwall.

Ämnen i artikeln:

Sveriges AnnonsörerPerfect DayPodcastPoddPoddar

ART

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


I går lanserade Sveriges Annonsörer Poddindex tillsammans med Sveriges Radio, Bauer Media, Acast och MTG. Listan mäter räckviddssiffror och lyssning för majoriteten av Sveriges största poddar. Men flera stora poddaktörer har valt att ställa sig utanför den gemensamma valutan. Bland annat Perfect Day Media, mediehuset som bland annat ger ut en av Sveriges största poddar i Alex & Sigges podcast.

Bolagets vd Felicia Lagerwall satt med i den poddkommitté som Sveriges Annonsörer satte ihop inför uppstarten av Poddindex. Men Perfect Day Media försvann från kommittén under förra hösten.

– Det stämmer inte att vi hoppade av kommittén. Vi har alltid varit positiva till initiatvet, men kommitén gick inte med på att inkludera vår poddplattform Libsyn som mätverktyg, trots att den används av cirka 70 procent av den globala marknaden och är godkänt av IAB i USA. Det var därför vi inte kunde vara med i de fortsatta diskussionerna, säger Felicia Lagerwall till Resumé.

Kan ni inte byta mätverktyg då?
– Majoriteten av aktörerna som är med i Poddindex har utvecklat sina egna tekniska plattformar. Ett sådant alternativ är en för stor investering för oss med tanke på att den nuvarande lösningen vi har fungerar bra och att våra kunder är nöjda.

Finns det inte en möjlighet att ni skulle kunna ansluta er exempelvis till Acast som ni också står utanför?
– Vi har förvisso en god relation till Acast, men vi är fortfarande konkurrenter. Det är som att Aftonbladet skulle använda sig av Expressens plattform och förlitar sig på att de får rätt siffror levererade.

Flera av poddarna i Poddindex levererar sämre siffror än i tidigare sammanställningar. Vad tror du att det beror på?
– Jag tror att Sveriges Annonsörer med Poddindex har dragit åt svåmgremmen och mäter på en mer sofistikerad nivå än tidigare. Det kan också handla om att man övergått från att mäta lyssning per vecka till lyssning per avsnitt. Men detta kan jag bara spekulera i eftersom jag tyvärr inte suttit med under hela förhandlingarna, av ovan anledning.

Så för er del handlade inte ert beslut att välja bort Poddindex om att det skulle innebära färre antalet lyssningar i mätningen än vad ni kan redovisa nu?
– Nej. För oss övergick Libsyn till en förbättrad mätningsteknik i september där de numera mäter lyssning i stället för nedladdningar vilket även gör våra siffror lägre, men mer korrekta. Tidigare sålde vi antalet nedladdningar till annonsörerna, numera ett genomsnitt på antalet lyssningar.

– Sedan säljer vi inte siffror från enskilda avsnitt mot sponsorerna utan en genomsnittlig lyssning. Vid exempelvis intervjupoddar kan vissa avsnitt sticka i väg på grund av att en mer efterfrågad person är gäst.

Kommer Poddindex påverka er möjlighet att locka sponsorer?
– Nej, för oss kommer det inte att påverka. Våra samarbetspartners är införstådda med hur vi jobbar och vi har dessutom en poddpanel via Nepa med 4000 respondenter där vi kan se resultat av annonsörernas samarbeten. Vi visar även skärmdumpar på statistiken från det oberoende verktyget och har god transparens.

Kan det inte bli ett problem när ni ska attrahera nya kunder som inte är införstådda med era metoder utan har Poddindex som benchmark?
– I vårt fall är det profilerna och deras lyssnare som sponsorerna vill åt vilket visar sig genom långsiktiga samarbeten och nöjda kunder. Det vi är oroliga för är att Poddindex skapar förvirring när olika aktörer mäter på olika sätt. Det vore bra med en helt gemensam valuta.

Är inte ni boven bakom förvirringen här, som står bakom flera av Sveriges större poddar, men ställer utanför Poddindex?
– Nej, tvärtom. Det är flera andra stora poddaktörer som inte är med här. Samtliga poddar som ligger hos plattformen Libsyn. Mia Skäringer och Anna Mannheimers podcast och Ångestpodden är bara två exempel. Poddindex kommer inte ens upp till 50 procent av den totala räckvidden. Vi hade gärna varit med men idag finns inte den möjligheten tyvärr.

Efter Resumés publicering i går kring Sveriges Annonsörers Poddindex meddelar IAB att den svenska valutan och utkastet till IAB:s motsvarighet från Juli 2017 (Podcast Measurements v2 – Draft for public comment) i grunden bygger på samma metodologi. Svenska IAB driver på för att på sikt få till en harmonisering mellan Poddindex och IAB:s kommande valuta.

"Det är viktigt att poängtera att de aktörer som idag inte ställt sig bakom den svenska valutan använder sig av en plattform som inte kan leverera enligt den svenska podd-valutan."

”Skillnaden är att den svenska valutan anger vilka filter som ingår och vilka specifika värden som ska användas och går något längre än våra rekommendationer. Det sker också en validering av de svenska siffrorna med krav på publicering av räckvidd.
Det bästa är om den svenska valutan och IAB’s valuta kan harmoniseras i en global standardisering, men vi är inte där än.”, skriver IAB i ett mejl till Resumé.

Topp 20 – Sveriges största poddar enligt Poddindex

Första topplistan av Poddindex som mäter Sveriges Radio, MTG, Bauer Media och Acasts poddar under vecka 45.

Siffrorna anger veckoräckvidd respektive (antal lyssningar).

P3 Dokumentär: 310 747  /  (666 480)
P1 Dokumentär: 101 522  /  (189 233)
Spår: 94 401  /  (227 865)
Filip & Fredrik: 93 592  /  (225 194)
Mordpodden: 87 941  /  (220 896)
Ekot: 83 282  /  (219 193)
Värvet: 81 533  /  (213 065)
Wahlgren & Wistam: 78 842  /  (213 220)
En Mörk Historia: 68 410  /  (231 692)
Verkligheten i P3: 67 048  /  (151 722)
P4 Dokumentär: 63 071  /  (97 858)
Historiepodden: 56 101  /  (185 944)
Svenska Mordhistorier: 55 559  /  (170 397)
Fördomspodden: 54 962  /  (108 475)
Creepypodden: 54 545  /  (149 939)
Alla Våra Ligg: 48 176  /  (147 514)
Spöktimmen: 47 482  /  (263 919)
Framgångspodden: 43 939  /  (137 807)
Lilla drevet: 42 926  /  (92 136)
Spanarna: 42 660  /  (80 013)

Första siffrorna från Poddindex visar en remarkabel nedgång jämfört med de siffror som flera av poddarna tidigare har redovisat.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev