tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medieval

Efter kritiserade mössbilden: Byggnads skäms över machokulturen

Publicerad: 26 september 2017, 08:42

Byggnads visade viss aningslöshet när manvisade en styrelse med "pussyhats" på kvinnodagen, helt utan kvinnor. Nu tar fackförbundet nya initativ för att göra upp med machokulturen på arbetsgivarsidan genom en ny annonsserie.

Ämnen i artikeln:

BulldozerByggnadsKampanjPR-kampanjReklamkampanjJämställdhet

ART

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Det var under Internationella Kvinnodagen den 8 mars som fackförbundet Byggnads skickade ut ett pressmeddelande med inledningen: "Vi vet att det fortfarande finns de som anser att kvinnor är mindre välkomna i arbetslivet" och en bild med styrelsen i så kallade "pussy-hats". Alla ledamöter på bilden var män." En bild som mötte stor kritik på sociala medier.

I höst drar Byggnads en lans för att förändra kulturen genom att sätta fokus på skammen. Det handlar om arbetsgivare som fortfarande bryter mot diskrimineringslagen. "Genom att tillåta kränkningar bland de anställda, eller tacka nej till arbetssökande på orättvisa grunder, begås lagbrott som företagen måste ta på allvar.", skriver fackförbundet i ett pressmeddelande.

– Som chef kan du inte skylla ifrån dig på andra. Vi hoppas att Sveriges alla byggchefer förstår att det här är allvar. Det handlar om branschens överlevnad. Det handlar om att följa lagen. Men framför allt handlar det om att behandla varandra som folk, säger Byggchefernas ordförande Lars Bergqvist i ett pressmeddelande.

Kampanjen är en del av "Stoppa machokulturen", Byggchefernas och Byggnads mångåriga satsning för en schyst och jämställd byggbransch. Syftet med initativet är att göra byggsektorn mer inkluderande och tolerant – något som både arbetsgivarna och arbetstagarna anses tjäna på.

– Enligt Arbetsmiljöverket är machokulturen en orsak till dödsolyckor på jobbet. Det är bedrövligt och måste förändras. Det arbetet måste börja i toppen, hos chefer och ledningar, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm i en kommentar.

"Stoppa machokulturen" är framtagen av kommunikationsbyrån Bulldozer. Sedan starten våren 2015 har den bland annat innefattat tunnelbaneannonser, filmer och en verktygslåda för schystare snack.

– Det är en ynnest att få jobba med så modiga kunder. Inte nog med att de vågat höja rösten för jämställdhet och mångfald i en extremt maskulin bransch. Dessutom vägrar de ge sig. De gör inte det här för lite goodwill, utan för att de verkligen kräver att byggbranschen ska vara för alla, säger Bulldozers projektledare Janne Svensson i en kommentar.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev